Index

július 11. 7:57

[MTI]

Robbanás rázott meg egy izraeli buszt Tel-Avivban a központi buszpályaudvar közelében vasárnap reggel – jelentette az izraeli rádió. A detonáció következtében egy nő meghalt, és – a legfrissebb adatok szerint – több, mint húszan megsebesültek. A robbanás elkövetését az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai, a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Fatah mozgalom katonai szárnya vállalta magára.

A merénylet „válasz az Izrael által Nábluszban és a Gázai övezetben elkövetett bűntettekre”, ahol az izraeli hadsereg a közelmúltban gyilkos akciókat hajtott végre – közölte a szélsőséges csoport nevében telefonon egy férfi. A rendőrség szerint a pokolgépet a régi buszpályaudvarnál, egy buszmegálló mellett helyezték el. A szerkezet akkor robbant, amikor a 28-as busz elindult a megállóból. A tűzszerészek további robbanószerkezetek után kutatva kutyákkal vizsgálják át a körzetet.

Joszi Szedbon tel-avivi rendőrfőnök a hadsereg rádiójának nyilatkozva közölte, hogy a pokolgépet az út szélén helyezték el, és akkor hozták működésbe, amikor az autóbusz elhaladt mellette. A rendőrfőnök kizárta annak lehetőségét, hogy öngyilkos merénylő követte volna el a támadást. A merényletet két nappal azután követték el, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság jogtalannak ítélte az Izrael által Ciszjordániában épített biztonsági kerítését. Izrael az építkezést azzal indokolja, hogy így kíván védekezni a palesztin terroristákkal szemben.

Tavaly januárban 23 ember vesztette életét egy kettős öngyilkos merényletben, amelyeket alig néhány méterre a mostani merénylet helyszínétől követtek el.

Comments are closed.