Forrás: NOL

Lektorok a Páva utcai tárlatról

N. K. J., 2004. július 10. 00:00

Ma még üres a tér a Páva utcábanKép: Népszabadság – Kovács Bence

Jónak és megvalósíthatónak ítélték a Holokauszt Emlékközpont tervezett állandó kiállításának koncepcióját a felkért lektorok pénteken, a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett szakmai vitán. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy Kádár Gábor és Vági Zoltán munkája forgatókönyvnek még nem tekinthető. Ahhoz, hogy az elképzelésből kiállítást lehessen rendezni, további muzeológiai alapkutatásokat kell elvégezni. A tárlatot jövő szeptemberben szeretnék megnyitni a Páva utcában.

A tárlat megtekintői végigkövethetik majd az utat, amelyet a magyar zsidók és romák jártak végig negyedszázad alatt az állampolgári jogok elvesztésétől a vagyontól való megfosztatáson át az emberi méltóság, majd az élet elvételéig.

A lektorok elsősorban történelemszemléleti kifogásokat fogalmaztak meg a koncepcióval kapcsolatban – többen fölrótták például, hogy a szerzők túl homogén korszakként kezelik az 1920 és 1944 közötti időszakot -, Daróczi Ágnes újságíró viszont arra hívta föl a figyelmet, hogy a tervezetben alig esik szó a roma holokausztról. Kutatások híján ma azt sem lehet tudni, hány roma áldozata volt a népirtásnak. Karsai László történész, aki a forgatókönyv végső változatának kidolgozását irányítja, minderre úgy reagált: ő maga is úgy látja, a roma holokauszttal foglalkozó részeket meg kell változtatni, hogy ezek is méltó, szakmailag alátámasztott, jól dokumentált egységek lehessenek.

N. K. J.

Csökkentek az elmúlt két évben az antiszemita megnyilvánulások Magyarországon. 2000 és 2002 között viszont az (előző) kormány nem határolódott el az ilyesfajta jelenségektől – mondta ‘búcsúzó’ sajtóbeszélgetésén Judith Varnai-Shorer. Izrael budapesti nagykövete távozik posztjáról, bár családi okok miatt még Budapesten marad. Lapunk kérdésére azt mondta: csalódott, amikor az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek találta a gyűlöletbeszéd elleni jogszabályt. (Munkatársunktól)

FOTÓ: szabó bernadett

Vita a Nemzeti Múzeumban

Ma még üres a tér a Páva utcában

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.