Magyar Hírlap

Zsidó szélsőségesek merényletének megakadályozására készül az izraeli belbiztonsági szolgálat. Célpont lehet Ariel Saron kormányfő, aki úgy döntött: indul harmadik mandátuma elnyeréséért is.

Saront nemcsak a palesztin, hanem a zsidó merénylôktôl is védik a testôrei – forrás: Reuters

Bár konkrét terrorfenyegetésről nem tudnak, az izraeli közbiztonsági miniszternek az az érzése, hogy zsidó szélsőségesek merényletet terveznek valamelyik politikai vezető ellen, s egyetért vele a belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét első embere is. Cahi Hanegbi közbiztonsági miniszter az egyik izraeli televíziócsatornának nyilatkozva azt mondta: úgy hiszi, hogy egy magányos szélsőséges már készül is a merényletre, amellyel meg akarja akadályozni a gázai kiürítési terv végrehajtását. A célpont szerinte „egy miniszter, a kormányfő, egy katonatiszt vagy rendőrségi vezető”. Megállapításait a belbiztonsági szolgálat vezetőjének beszámolójára alapozta. Avi Dihter a vasárnapi kormányülésen azt állította, hogy bizonyítékaik vannak a jobboldali szélsőségesek erősödő aktivitására.

A Sin Bét felkészült a merénylet megakadályozására. „Tanultunk az 1995-ös incidensből” – emlékeztetett a Haarec internetes kiadásának beszámolója szerint Hanegbi Jichak Rabin akkori kormányfő meggyilkolására. Karmi Gillon, a Sin Bét akkori főnöke egyébként szintén biztos benne, hogy valami készül. „Küszöbön áll a következő gyilkosság” – vélekedett a hadsereg rádiójának nyilatkozva.

Saron, aki korábban a telepesek kedvencének, a telepesmozgalom atyjának számított, ellenségükké vált azzal, hogy ez év elején bejelentette: 2005 végéig felszámolja a Gázai övezet mind a 21 zsidó települését és Ciszjordániában négy elszigetelt kolóniát. Azóta a Sin Bét megerősítette a kormányfő védelmét, de a szervezethez közel álló források szerint további lépésekre van szükség, hogy megóvják Saront.

A kormányfő elleni támadáshoz újabb muníciót adhat, hogy Saron úgy döntött: elindul a következő választáson is, hogy megkezdhesse immár harmadik mandátumát. A Maariv internetes kiadása erről Saron közeli munkatársaitól értesült. Saron azután döntött így, hogy az izraeli legfelső bíróság kedden bejelentette: a következő választást 2006 novembere előtt meg kell tartani. Az izraeli pártok azonnal meg is kezdték a felkészülést: Simon Peresz, a Munkapárt ügyvezető elnöke például gyakorlatilag kizárta, hogy a szervezet csatlakozzon a koalícióhoz – legalábbis mindaddig, amíg a jobboldal egyedül végre nem hajtja a kivonulási tervet.

Közben folytatódik az illegális telepek felszámolása is – bár igen lassan. Colin Powell amerikai külügyminiszter a palesztin területeken felszámolt zsidó telepek alacsony száma miatt fejezte ki csalódottságát az izraeli kollégájával, Szilvan Salommal folytatott megbeszélésen. „Elmagyaráztam a miniszternek, hogy kissé csalódottak vagyunk a felszámolás üteme miatt, és a miniszter biztosított róla, hogy kitartóan dolgoznak a telepek megszüntetésén” – idézte Powellt az AFP. Saron 2003 júniusában az akabai csúcstalálkozón vállalta, hogy befagyasztják a telepek létrehozását és felszámolják a kormányra kerülése – 2001 márciusa – óta létrehozott illegális telepeket.

Iránnak 2007-re atomfegyvere lehet

Az iráni atomfegyverprogrammal kapcsolatos aggodalmaikat fejezték ki az izraeli vezetők Mohammed el-Baradeinek, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Tel-Avivban tárgyaló főigazgatójának. „Iránnak nincs szándékában nukleáris programjának leállítása. Ha sikerül 2005 tavaszáig folytatnia, akkor a következő két éven belül atomfegyvere lesz” – mondta Aharon Zeevi tábornok, az izraeli katonai hírszerzés főnöke az izraeli televízióban.

Baradei a nukleáris fegyverektől mentes Közel-Kelet gondolatának igyekszik megnyerni az izraeli vezetőket, akik az Irán részéről fenyegető veszélyre hivatkozva utasítják el azt. „A közel-keleti államok többsége erősen kifogásolja a biztonsági egyensúlyhiányt, azt, hogy Izraelnek vannak nukleáris fegyverei, a környezetében lévő államoknak pedig nincsenek” – emlékeztetett a NAÜ főigazgatója, aki szeretné elérni, hogy Izrael csatlakozzon az atomsorompó-szerződéshez, ami lehetővé tenné nukleáris létesítményeinek ellenőrzését. Az izraeli elzárkózást látva azonban ő maga is tisztában van azzal, hogy egyhamar nem fog célt érni.

MH-összeállítás

Comments are closed.