Népszava

Összeesküvést szőhetnek zsidó szélsőségesek a Gázai övezetből való kivonulás terve miatt Ariel Saron izraeli kormányfő ellen – vélekedtek szerdán magas rangú izraeli biztonsági illetékesek. Cahi Hanegbi közbiztonsági miniszter az izraeli katonai rádiónak úgy nyilatkozott: félő, hogy ismét felbukkan egy olyan magányos gyilkos, aki a szélsőjobboldali rabbik kirohanásai által teremtett légkörben ugyanúgy cselekszik, mint 1995-ben Jigal Amir, Jichák Rabin miniszterelnök merénylője. Az izraeli kormányfővel tegnap Mohamed el_Baradei, a Nemzetközi Atomenergetikai ügynökség folytatott tárgyalásokat az ország atomfegyver-programjáról. Új információkat azonban nem tudott meg erről az ENSZ képviselője. Saron már korábban jelezte: továbbra sem ismeri el az atomfegyver-program létezését.

Az izraeli kormány egyelőre nem hajlandó találkozni a közel-keleti rendezéssel foglalkozó kvartett képviselőivel. Jeruzsálemi kormánykörök szerdán értésre adták, az izraeli vezetés mindenekelőtt a tárgyalásokon elfoglalandó pozícióját szeretné tisztázni. Még nem érkezett el az ideje a kvartettel való együttműködésnek – közölték. Az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió (EU) és az ENSZ közel-keleti megbízottjai a világszervezet kelet-jeruzsálemi ENSZ-képviseletén kedden folytattak tanácskozást a Gázai övezetből való izraeli kivonulás tervéről.

Izraeli katonák lelőttek szerdán egy körözött palesztint a ciszjordániai Náblusz város Baláta menekülttáborában. Palesztin orvosi és biztonsági illetékesek szerint a 27 éves Haiszam Mohammedet, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű, Jasszer Arafat palesztin elnök Fatah mozgalmához kötődő szélsőséges fegyveres csoport harcosát egy különleges izraeli kommandó palesztinoknak álcázott tagjai lőtték le. Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy egy járőr ütött rajta egy fegyveres férfin.

Népszava-összeállítás

Comments are closed.