Budapest, 2004. június 29., kedd (MTI)

Magyar-izraeli dokumentumfilm készült Izrael megálmodója, a száz évvel ezelőtt elhunyt Theodor Herzl életéről; az alkotás magyar nyelvű változatának díszbemutatóját szombaton tartják a Puskin moziban – tájékoztatta Izrael Állam budapesti nagykövetsége az MTI-t.

A Herzl című, 55 perces alkotás műfaja történelmi dokumentumfilm, középpontjában a pesti születésű osztrák újságíró élete és eszméje áll – mondta Pataki Éva rendező az MTI-nek.

Közlése szerint a filmben izraeli, osztrák és magyar személyiségek – politikusok, újságírók, történészek – emlékeznek Theodor Herzlre, eredeti nevén Herzl Tivadarra. Elmondja gondolatait Benjámin Netanjahu és Simon Peresz volt izraeli kormányfő is. Magyar részről Gerő András történész tekint vissza Herzl életére és korára.

Pataki Éva elmondta, hogy a dokumentumfilm magyar, héber és angol nyelven készült. Az eredeti szövegeken alapuló alkotás egyes szám első személyben szól a nézőhöz; Herzl Tivadar gondolatait a magyar változatban Szakácsi Sándor színművész tolmácsolja.

A rendező tájékoztatása szerint az elhangzottakat riportok értelmezik és archív képek teszik szemléletessé. A felvételeken megelevenednek Herzl Tivadar életének főbb helyszínei, az egykori Pest, Bécs és Párizs, valamint a korabeli Palesztina és Jeruzsálem.

Szerepel a filmben az a mozgókép is, amelyet 1949-ben, egy évvel Izrael Állam megalakulása után forgattak, amikor Herzl földi maradványait – végakaratának megfelelően – Bécsből Jeruzsálembe vitték, és ott örök nyugalomra helyezték.

Készültek mai felvételek is: Bécsben, Budapesten és Izraelben.

A filmet a budapesti 56-os Intézet készítette a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) támogatásával; a koprodukciós partner az izraeli TTV elnevezésű cég – mondta Sárközi Réka producer, az intézet munkatársa az MTI-nek.

Mint hozzátette, az MMK négymillió forinttal támogatta a megvalósítást, az izraeli cég hozzávetőleg ugyanekkora összegű segítséget nyújtott. Tájékoztatása szerint az alkotást a Magyar Televízió július 11-én, 20.30 órakor mutatja be az M2 műsorán.

Herzl Tivadar 1860. május 2-án Pesten született. Családja 1878-ban Bécsbe költözött, Herzl ott szerzett jogi diplomát, de szakmáját soha nem gyakorolta; újságíró lett. 1891-től a Neue Freie Presse párizsi tudósítója volt.

1896-ban készítette el Der Judenstaat (A zsidó állam) című munkáját. 1902-ben Alt-Neuland (Ősi föld – új ország) című utópisztikus regényében írta le az általa megálmodott, Palesztina földjén létrejött zsidó államot.

1898-ban az akkor megalakult Cionista Világszervezet elnökévé választották. A cionista mozgalom megalapítója 1904. július 3-án az ausztriai Edlachban hunyt el. (A cionizmus nacionalista mozgalom a 19. század végétől, amely a zsidók Sión hegyére való visszatérését tűzte célul, ezért a nemzetközi zsidóság új összefogására és egy autonóm zsidó nemzeti állam létrehozására vállalkozott.)

Comments are closed.