NSZ • 2004. június 4. • Szerző: K. Cs.

A napokban alakult újjá – csaknem 55 éves „Csipkerózsika-álom” után – az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), más néven Statusquo Ante. A közösség vezetője a holokauszt óta az első hazánkban született és felavatott ortodox rabbi, Köves Slomó lett.

A huszonöt éves rabbi szerint az EMIH önálló jogi személyként a Mazsihisz, valamint a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség mellett a harmadik történelmi zsidó irányzat. – Az utóbbi években kiteljesedő magyarországi zsidó reneszánsz során vált nyilvánvalóvá, hogy a hitélet és a régi gyökerek keresésében a jelenlegi szervezetek nem képesek teljes egészében kielégíteni a magyar zsidóság spirituális igényeit – nyilatkozta lapunknak Köves Slomo. Sajnos nincs ma olyan hitéleti szervezet, amely a teljes zsidósággal aktívan foglalkozna, felkeresné, elérné őket, a hagyományokat autentikus formában bemutatná – fogalmazott a rabbi.

– Nagy meglepetéssel és várakozással értesültünk arról, hogy megalakult egy komoly hagyományokon álló szervezet – hangsúlyozta lapunknak Heisler András. A Mazsihisz elnöke hozzátette: az EMIH vezetői a napokban számoltak be elképzeléseikről. Akkor arra kértük őket, gondolják újra törekvéseiket – fogalmazott. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség elnevezést megtévesztőnek tartjuk, azt a látszatot kelti ugyanis, mintha a magyarországi zsidóság egészét képviselné a szervezet – közölte aggályát Heisler András, aki szerint az új irányzat képviselői nemcsak saját, hanem a zsidó felekezet jelenlegi szervezeti rendszerét is tévesen ítélik meg. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy egy új szervezet azzal kezdi munkáját, hogy megkérdőjelezi a Mazsihisz működésének autentikusságát.

Comments are closed.