Ma este az Intercontinentalban megnyilt az Európai Zsidóság 3. Közgyülése.

A több, mint ezer résztvevö elött a megnyitó szónokai a háború utáni zsidóság újjászületését üdvözölték. Kifejtették, hogy az egyesült Európa új kihivásainak az európai zsidók csak együttes erövel tudnak megfelelni. Emlékeztettek arra, hogy az európai civilizációnak a zsidók is társszerzöi a többi nemzet mellett, valamint Európa felelösségére Izrael Államáért, melyet gyökerei szintén az öreg kontinenshez kötnek.

Heisler András Mazsihisz elnök Kovács András nálunk is olvasható cikkéböl idézett: „Európa és zsidói közt megromlott a viszony.” Felhivta a figyelmet arra, hogy a háború óta ez a legnagyobb zsidó rendezvény Magyarországon.

Portugáliától Azerbajdzsánig 42 ország, köztük hazánk 200 résztvevöje, valamint az USA és Izrael küldöttei hitet tettek az európai zsidóság és Izrael közötti szolidaritás mellett. A magyar Himnusz meghallgatása után a résztvevök közösen elénekelték a HaTikvát, majd egyperces néma felállással adóztak az elesett izraeli katonák és a terror áldozatainak emléke elött.

A rendezvény a Halleluja közös éneklésével ért véget, a budapesti zsidó iskolák diákjainak közremüködésével.

A következö három napban szekcióüléseken folyik a munka.

Képek

Comments are closed.