Forrás: NOL

Népszabadság * Szilvássy József * 2007. november 17.

Prágában és Pozsonyban a bársonyos forradalom 18. évfordulójára emlékeznek, az újnácik a szólásszabadságot akarják temetni.

A csehszlovákiai bársonyos forradalom kitörésének évfordulójára ma délután a prágai Nemzeti sugárúton (Národní trída), nagygyűlést rendeznek, amelyen a 18 évvel ezelőtti eszmék valóra váltása érdekében emelnek szót. A közeli Vencel tér alsó részében ugyanakkor azok kívánnak tüntetni, akik szerint túlságosan gyengéd volt a rendszerváltás, mert nem vonták felelősségre a megdöntött kommunista rezsim főkolomposait. A tér felső részén, szintén délután négytől a Nemet a támaszpontokra (Ne základnám) civil szerveződés tiltakozást szervez a Csehországba tervezett amerikai radarbázis ellen.

A cseh újnácik ugyancsak délután a Palacky téren kívánják temetni a csehországi szólás- és gyülekezési szabadságot, amely szerintük az elmúlt hét végén múlt ki, amikor az illetékes hatóságok nem engedélyezték a provokatív menetelést Prága egykori zsidónegyedében, a Josefovban. A csehországi Zsidó Liberális Unió pedig ismét ellentüntetésre készül. A prágai rendőrség nagy erőkkel készül.

Pozsonyban Ivan Gasparovic szlovák elnök és Robert Fico kormányfő méltatta az évfordulót. Tegnap kora este a három szlovákiai ellenzéki tömörülés – köztük a Magyar Koalíció Pártja – tartott közös emlékünnepséget Pozsony központjában.

Ma a parlamenten kívüli Polgári Konzervatív Párt (OKS) szervez tüntetést a Fico-kabinet ellen. – A jelenlegi kormány a kivívott jogokat akarja korlátozni, s tevékenységében újra kimutathatók a diktatórikus uralkodás bizonyos jegyei – nyilatkozta Peter Tatár, a tizennyolc évvel ezelőtti események egyik szlovákiai vezéregyénisége.

Tüntetésre készülnek a kommunisták, továbbá a Szólásszabadságért civil szerveződés tagjai, akik többnyire ugyanazok a személyek, akik korábban a betiltott Szlovák Testvéri Közösség újnáci alakulatban magyar-, roma- és zsidóellenes megmozdulásokon vettek részt.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.