Forrás: Népszava

A rendőri fellépésnek köszönhetően elmaradt a neonácik felvonulása Prága zsidónegyedében, amelyet a nácik zsidóellenes pogromja, az 1938-as Kristályéjszaka napjára szerveztek. Egyes helyeken ugyanakkor bal- és jobboldali szélsőségesek csaptak össze a cseh fővárosban. Többen megsebesültek. A rendőrség közel négyszáz embert állított elő. Néhányuknál fegyvert is találtak.

A cseh főváros szombaton valóságos erődhöz hasonlított Fotó: Reuters A neonácik közölték: a tilalom ellenére átvonulnak a zsidónegyeden. Mindeközben antifasiszta tüntetők érkeztek a cseh fővárosba. Legfőbb megemlékezésüket az Óvárosban rendezték, amelyen saját becslésük szerint mintegy kétezren voltak jelen. Pavel Bem prágai polgármester azt állította: ezer radikális baloldali és megközelítően négyszáz neonáci tartózkodhatott szombaton a fővárosban. Utóbbiak estefelé kisebb, 30-40 fős csoportokra oszlottak.

A délutáni órákban a jogi kar épületénél csaptak össze a radikális baloldaliak és a neonácik. A novinky.cz internetes hírportál úgy értesült, hogy az összetűzést a szélsőjobboldaliak provokálták: gázpisztollyal lövöldöztek a tömegbe, melynek során egy ember könnyebben megsérült. Később további hárman szereztek sérüléseket az össze­csapásokban. Tíz perc múltán a rendőrségnek sikerült elválasztania egymástól a két tábort.

Estefelé szélsőjobboldaliak egy csoportja kockakövekkel támadtak a rendőrökre, akik harminc embert tartóztattak le. Ladislav Bernásek, a prágai rendőrség szóvivője közölte, a letartóztatottak között mintegy tíz német szélsőséges is van, akiket korábban a hatóságok nem engedtek a zavargások helyszínére. Több rendőr is megsebesült. Este nyolcig már több mint 300 szélsőségest állítottak elő. A késő esti órákig is anarchisták kószáltak a városban, ám éjfélre nyugodttá vált a helyzet a városban. Tegnap is hatalmas rendőri jelenlét volt tapasztalható Prágában. Ugyancsak a novinky.cz portálja azonban úgy értesült, hogy a neonácik túlnyomó többsége éjszaka elhagyta a várost. A prágai polgármester szerint a rendőrség végig ura volt a helyzetnek. Határozott fellépését mind a kormány, mind az ellenzék dicsérte.

Népszava-információ

Comments are closed.