Forrás: hirszerzo.hu

Prága feszült légkörben készül a cseh újfasiszták szombat délutánra tervezett illegális felvonulására.

Számos civilszervezet ellentüntetésre készül. 1400 rendőrt mozgósítottak a zsidónegyedben várható megmozduláshoz.

Az 1938-as németországi zsidóellenes pogromok, vagyis a kristályéjszaka 69. évfordulójára időzített akcióban rendőrségi becslések szerint több száz cseh neonáci vesz majd részt – német, osztrák és szlovák szélsőségesek támogatásával. Szlovákiából sajtóértesülések szerint körülbelül kétszáz szkinhed csatlakozik az antiszemita menethez.

A provokáció híre az utóbbi hetekben mozgósította a cseh társadalmat. A felvonulás tervezett útvonala mentén több zsidószervezet a prágai zsidó hitközséggel közösen ellenakciókat szervez. Ellendemonstrációt terveznek az anarchisták és az ország legnépesebb kisebbségének számító romák is. Több politikai és közéleti vezető is részt kíván venni az ellentüntetéseken.

A felvonulást a Fiatal Nemzeti Demokraták nevű szervezet kezdeményezte, amely közel áll a cseh szélsőjobboldal félkatonai kemény magjához, a nyíltan antiszemita és fajgyűlölő Nemzeti Ellenálláshoz. Akciójukat eredetileg az iraki cseh katonai jelenlét elleni tiltakozásként jelentették be. A prágai hatóságok kétszer is nemet mondtak a tüntetésre, ám a bíróság formai hibákra hivatkozva megsemmisítette az önkormányzat határozatát. Prága fellebbezésére a legfelsőbb közigazgatási bíróság végül betiltotta a felvonulást.

Comments are closed.