Forrás: NOL

Népszabadság * Horváth Gábor * 2008. január 23.

A Fidesz elnöke a Tom Lantos betegségét és a politikától való visszavonulását bejelentő év eleji nyilatkozat után gyakorlatilag azonnal levelet írt az amerikai képviselőház külügyi bizottsága elnökének.

Orbán Viktor a január 7-én keltezett levélben elismeri a Lantossal a napi politika kérdéseiben fennálló nézetkülönbségeket, ám ezzel együtt a szabadságban hívőnek, az emberi jogok érvényesítéséért dolgozónak nevezi a magyar származású amerikai politikust. – Ébersége sok etnikai kisebbségihez tartozó személynek segítette javítani az életét Közép- és Kelet-Európában, a Balkánon, a Közel-Keleten és Ázsiában – írja az ellenzék vezetője, megemlítve Lantosnak a rendszerváltáshoz nyújtott segítségét.

Orbán saját magáról is szót ejt. Egy helyen úgy fogalmaz, hogy „csak kevesen voltunk, akik elhatároztuk, hogy megváltoztatjuk a kommunista rendszert Magyarországon és a Varsói Szerződés országaiban”, illetve „demokrata és szabadságharcos társként” megdicséri Lantost, amiért akkor a szövetségesük volt. Zárósoraiban Orbán arra biztatja a nyolcvanadik évéhez közeledő képviselőt, hogy lépjen vele kapcsolatba magyarországi látogatásai során, amelyekből a levélíró reményei szerint még sok lesz.

A Fidesz nem hozta nyilvánosságra a levelet, amelynek elküldése után néhány nappal Lovas István a Magyar Nemzetben terjedelmes, ténybeli tévedésekkel és csúsztatásokkal teli cikkben támadta Lantost a magyar érdekek állítólagos elhanyagolásáért. Ezt követően az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, a Fidesz külpolitikai kabinetjét vezető Németh Zsolt – a sajtóhoz eljuttatott levélben – nyilvánosan köszönte meg Lantos hozzájárulását a határon túli magyarok identitásának megőrzéséért folytatott küzdelem megértetéséhez Amerikában, és úgy fogalmazott, hogy „Magyarország egy igazi barátja vonul vissza a kongresszusból”.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tegnap hosszas telefonbeszélgetést folytatott Tom Lantossal, akinek teljes gyógyulást kívánt.

Részletek Lovas István cikkéből: „De Lantos a balliberális/szocialista oldalnak nemcsak olyan kiválóságait segítette összehozni Clintonnal, mint Medgyessy. Barátja, a maffiamódszerekkel legéppisztolyozott balliberális médiamágnás, Fenyő János is általa kapott lehetőséget, hogy kezet fogjon az amerikai elnökkel, amely fotó büszkén vigyorgott a Népszava címoldaláról az újságosstandok előtt elsétálókra. Fenyő a barát, Wittner Mária, „56 hőse, a kerülendő pestis. A „magyarokat” Amerikában támogató képviselőt mintha folyamatosan merevgörcs kerülgetné, ha a támogatandó politikusok kategóriájába jobbközép vezető is kerül. (…) Ami Lantosnak az antifasiszta szélsőségek elleni harcát illeti, még szerencse, hogy annak legnagyobb részét Washingtonban vívja, ahol majd nyolc éve azért büntették meg, mert gyereket gázolt. Ha ugyanis e tettét a szélsőségek elleni harc nyugati bajnoka Olaszliszkán követi el, meglehet, hogy mára Amerika és Magyarország a magyar érdekek egy áldozatos munkásával lenne szegényebb. (…) Ellentétben Szlovéniával, amelynek nincs Lantosa, de van vízummentessége. Sokan cserélnének vele.”

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.