Forrás: Népszava

A KÉP NAGYÍTÁSÁHOZ KATTINTSON IDE! Figyelemfelkeltésnek szánta a békéscsabai zsidó hitközség sárga csillagos akcióját a városban tervezett Magyar Gárda-rendezvény ellen – mondta lapunknak a hitközség elnöke. Moskovits Sándor közölte: amikor tudomásukra jutott, hogy a Jobbik által alapított szervezet a helyi Ipartestületi Székházban tartja körútjának fórumát, a hitközség elöljárósága úgy határozott: a rendezvény idején, a mellükre tuzött sárga csillaggal megjelenve, élo lánccal veszik körbe az épületet, így demonstrálnak, „mert a tagságban félelmet ébresztett a gárda megalakulása”.

Idoközben a békéscsabai ipartestület visszalépett a bérbeadási szándéktól. Kertész János elnök lapunknak ezt azzal indokolta, hogy soha nem adtak helyet politikai rendezvénynek, ezután sem szeretnének politizálni. Hozzátette: miután a helyi Jobbik a bérleti lehetoség után érdeklodött, még a szerzodés aláírása elott úgy döntöttek, nem adják ki nekik a helyszínt. Kertész megjegyezte: döntésük megelozte a zsidó hitközség állásfoglalását. Samu Tamás Gergo, a Jobbik Békés megyei szervezoje a távirati irodának azt mondta, a fórumon szerinte nem is kerül szóba a zsidóság, ezért nem érti, miért akarnak demonstrálni. Hozzátette: az Ipartestületi Székház helyett más helyszínen tartják meg a rendezvényüket. Arra a kérdésre, hogy az újabb helyszín elott is megtartja-e majd a zsidó hitközség a sárga csillagos demonstrációját, Moskovits Sándor lapunknak azt mondta: úgy érzi, céljukat, a figyelemfelhívást elérték, sot annál is többet tettek: „beindítottuk a társadalom immunrendszerét”. Mint mondta, újra összehívja ugyan a hitközségi elöljáróság ülését, de éppen ezért azt javasolja majd: az újabb helyszínhez már ne szervezzenek demonstrációt.

Eközben – mint arról beszámoltunk – folyamatosan bovül a lista a Magyar Gárda országjáró körútjának állomásairól, annak ellenére, hogy a múlt héten egymás után mondták le a fórumokat az azoknak helyet adó intézmények. Eloször Szolnokon a MÁV, majd Szigetváron az önkormányzat muvelodési háza, Nyíregyházán a református gyülekezeti ház, a miskolci református kollégium, végül a kecskeméti piarista iskola. Az elso, szombati fórum pedig kis híján elmaradt, mert a salgótarjáni bisztró a találkozóra nem nyitott ki, így a szervezok máshova vitték az érdek­lodoket.

Lengyel Tibor

6 hozzászólás to “Sárga csillaggal a gárda ellen”

  1. barat

    igen, sokszor a civil kurázsi tobbet ér, mint a kormány a teljes erőszakszervezettel, a sok bürokrattával, jogászokkal, biróságokkal egyetemben. Ez nagyon szomoru, hogy ismét fel kell venni a sárga csillagot, hátha észhez térnek az emberek és tesznek az ébredező fasizmus ellen.Akkor viszont miért fizetek adót, hogy ezt a sok léha embert eltartsam, akik az érdekeinket sehol sem képviselik, viszont székeiket mindkét kézzel tartják, nehogy valaki kihuzza alóluk.
    Én is a közigazgatásban dolgoztam, de ennyi tehetlenkedéssel még akkor sem találkoztam (l987-1995). Időnként az az érzésem, hogy szándékosan akadályozzák egyesek mások munkáját.

  2. JOSKA BACSI

    ha csak a zsido hitkozseg tiltakozik a nyils tipusu egyenruhas garda gyulesei ellen akkor jol nezunk ki. Ha ellen tuntetesrol volna szo ott meg kel szervezni minden demokratikus antifasizta szemely reszvetelet vallasi vagy szarmazasi kulonbseg nelkul.

  3. sofar

    Magyarországon nincsenek megszervezhető „demokratikus antifasizta szemelyek”

  4. Csige János

    Igen én is fontosnak tartom azt,hogy nem csak a zsidóság hanem minden jó lelkü magyar állam polgár is tiltakozzék a hitleri szellemiség ellen.

  5. Csige János

    hitlernek az volt a terve,hogy először a zsidóságot,utánna meg minden más népet kiirtson csak a tiszta német vagy a hogy nevezik árja fajt megtartani,ebből én nem kérek.

  6. savanyu joska

    Nem vagyok híve semmiféle erőszaknak, de igenis el kellene jutni az antifasiszta demokratáknak, hogy akár némán elállni ennek a gárdának csúfolt bohócegyletnek az útját, akár tojással megdobálni azt a szép fekete egyenruhájukat. Zokszavuk nem lehetne az akció miatt! Ez lenne az igazi civil kurázsi!