Forrás: Népszava

Aki jó hírnévre tart igényt, az ilyen antiszemita beszédet nem mond – nyilatkozta lapunknak Róna Péter, az ELTE tanára, miután Semjén Zsolt közölte, bepereli Szakonyi Pétert. Újságíró kollegánk ugyanis az egyik kereskedelmi televízió műsorában antiszemitának minősítette a KDNP-elnök hétfői parlamenti felszólalását. Róna egyetért a minősítéssel, vállalja, hogy a pártvezető beperelje. Rajta kívül sokan állnának egy ilyen per elé, nevüket, véleményüket – ígéretünkhöz híven – közzétesszük.

Semjén Zsolt nem keresztény és főleg nem demokrata – vélték többen. Akadt aki arra figyelmeztette a KDNP vezetőjét, „egyszer már fel kellene fognia, hogy a „kedélyesnek” szánt (úri, polgári) zsidózás is antiszemita – és tűrhetetlen minden igazi demokrata számára”. Más megjegyezte, meghökkentő, elkeserítő és tűrhetetlen, hogy 2007-ben egy magyarországi parlamenti párt vezetője ilyen eszközzel manipulálja a közvéleményt. Demokratikusan gondolkodó ember ezt nem engedheti meg magának.

Az esetleges pert vállalók antiszemita megnyilvánulásnak tartották Semjén beszédét, noha szerintük a képviselő álságosan, kódolva igyekezett fogalmazni. „Eddig tevékenységét némi derűvel figyeltem, s némiképpen elnézőleg is tekintettem rá, hiszen (baj)társaival karöltve elévülhetetlen érdemeket szerzett a jobboldal választási kudarca kivívásában. Most úgy gondolom, ideje lenne – ha nem máshol, hát egy perben – közvetlenül elmondani neki, rendben van, hogy a koalició szekerét tolja, de azért nem kell emberfelettit nyújtani” – jegyezte meg egyik olvasónk. Van, aki szerint szégyelnie kell magát Semjénnek és vele együtt azoknak is, akik megnyílvánulását megtapsolták a törvényhozásban. A hétfői szónoklattal ugyanis a KDNP elnöke nemcsak saját magáról állított ki szegénységi bizonyítványt, hanem a hozzá hasonlóan gondolkodó politikusokról is.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége – amelynek tagjai között vannak az egykori Holokauszt túlélői, zsidó üldözöttek is – elítéli Semjén Zsolt hétfői beszédét. Keresztény-keresztyén tagjait pedig különösen megbotránkoztatta, hogy éppen a KDNP elnöke ütött meg gyűlölködő hangot a testvéri szeretet hirdetése helyett a Magyar Parlamentben. Egyik olvasónk úgy vélekedett, eljött az ideje, hogy az úgymond névtelen emberek összefogjanak a kirekesztés ellen.

Edig csatlakoztak a kezdeményezéshez: Balogh Ágnes, Balogh László, Beiner József, Bialkó László, Bibity Attila, Csík Rita, Egyházy István, Eva S. Balogh, Dr. Faragó Péter országgyűlési képviselő, Fekete György mentálpedagógus, Fogarasi Lászlóné, Dr. Fülöp Zoltán, Gárdos Jánosné és Gárdos János, Gunszt Zsolt, Gyémánt Mariann, Hanti Vilmos a MEASZ elnöke, Horák Magda, Juhász Dénes, Juhász Anna szinkronrendező, Kenyeres Miklós, Kertész Péter, Pulitzer-emlékdíjas újságíró, Komondi Péter, Lőrincz János, Lukács István, Mágó Károly, Margittai Péter, Dr. Márton László, Dr. Massányi Tibor, Dr. Moldován András, Millei Ilona, Mozga István és András, id. Nagy József, Niedermüller Péter, Péter Tivadar, Petri Lukács Ádám, Pilusin István, Pintér Zoltán, Rázga Györgyné, Sándor Károly, Schiller Zsolt, Sipőcz László/Bécs, Sz Nagy Csaba, Szász István, Tárca János, Tóth Tibor, Dr.Tótszöllősy Géza, Török Tamás, Turcsányi Gábor, Uzsoky Borbála, Varga Ferencné, Vermes András, Votisky László, Weszely Tiborné, Wiesmeyer Gábor, Winter Péter dr.

Népszava Online

Comments are closed.