1977-ben született Budapesten, irodalmár családban. 1992-ben alijázott Izraelbe édesanyjával. Tarbay zenei tanulmányokat folytatott, a Tel Avivi Egyetem Film és Televízió szakán forgatókönyvírásból szerzett diplomát. Napjainkban magyarul és héberül ír, mindkét nyelven fordít.

Főként Déry Tibor és Nádas Péter műveit fordította héberre. Jazzt komponál és játszik, irodalmi és zenekritikákat ír. Héber nyelven írt regényeit maga fordította magyarra, s a Kortárs kiadónál jelentek meg.

2005-ben Tarbay Dávid az izraeli államelnök irodalmi díját vehette át. A díjat 1997 óta minden évben öt héberül publikáló izraeli iró, költő kapja meg. A díjat odaítélő bizottság tagjai a jeruzsálemi Héber Egyetem elnöke, professzorai és hallgatói. Tarbay Dávid második regényéért kapta az államelnök irodalmi díját. A regény héberül Sztalker címen jelent meg 2004-ben az Am Oved kiadónál. Magyarul, a szerző saját fordításában Eklipszis címmel a Kortárs Kiadó gondozásában jelent meg, s 2004 áprilisában a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatták be. Ugyancsak a Kortárs adta ki magyarul 2001-ben Tarbay első, Adonisz című regényét. Az izraeli díj átadására július 18-án került sor az államelnök jeruzsálemi rezidenciáján.

Tarbay Dávid író

Comments are closed.