Kezdőlap » Olvasószoba » Törvénytár

Törvénytár

Törvénycikkek

Kisebbség dosszié, Törvénytár, ✡ Törvénycikkek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

1949. évi XX. törvény: A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA

1998. évi III. törvény az országos népszavazásról és népi kezdeményezésrôl

Törvénytár 1998. évi III. törvény az országos népszavazásról és népi kezdeményezésrôl bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Alkotmányos alapelv, hogy a hatalom birtokosa a nép. Hatalmát az Alkotmány keretei között, elsôsorban választott képviselôi útján gyakorolja. A demokratikus hatalomgyakorlás része, hogy az ország sorsát érintô legfontosabb ügyek eldöntésében, illetôleg a képviseleti döntések befolyásolásában vagy megváltoztatásában a nép közvetlenül, szavazás útján is részt vehessen.

1949. évi XX. törvény: A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA

Törvénytár 1949. évi XX. törvény: A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot megvalósító jogállamba való békés politikai átmenet elősegítése érdekében az Országgyűlés – hazánk új Alkotmányának elfogadásáig – Magyarország Alkotmányának szövegét a következők szerint állapítja meg:

1993. évi LXXVII. törvény: A nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól

Törvénytár 1993. évi LXXVII. törvény: A nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az Országgyűlés… kinyilvánítja, hogy a nemzeti és etnikai önazonossághoz való jogot az egyetemes emberi jogok részének tekinti, a nemzeti és etnikai kisebbségek sajátos egyéni és közösségi jogai alapvetô szabadságjogok, amelyeket tiszteletben tart, és mindezeknek a Magyar Köztársaságban érvényt szerez.