Isaac Stern a huszadik század leghíresebb, legünnepeltebb és legtöbbet kiadott hegedűvirtuóza volt. Széles körben elismert volt, mint befolyásos tanár, előadó, emberbarát.

A második világháború alatt turnézott a Szovjetunióért, a hideg háború alatt a kulturális kapcsolatok ápolását szorgalmazta a Szovjetunióval. Részt vett az izraeli politikai és kulturális élet megteremtésében. Stern befolyása messze túlért Amerikán.

Az Oroszországi Kreminieszben született 1920. július 21-én. Egy éves volt, amikor a családja az Egyesült Államokba emigrált, és San Francisco-ban telepedett le. Stern nyolc éves korában kezdett hegedülni, és három éven belül a San Francisco-i Szimfonikusok szólistája lett.

Stern emlékezetes bemutatkozása a Carnegie Hallban 1943-ban volt.
1960-ban megmentette a történelmi épületet (1891. május 5-én nyitották meg a Carnegie Hallt) a lebontástól, és 30 éven át volt az elnöke.
Isaac Stern világszerte koncertezett 1740-ből származó Guarneri hegedűjével, s az Egyesült Államok zenei nagyköveteként tisztelték.
Antonio Stradivari életében mintegy 1100 hegedűt készített, amelyből 550 maradt meg. Stern hegedűje viszont egyike volt annak a 150 hegedűnek,amit Giuseppe Guarneri del Gesu készített. A Stradivarikat úgy tartják számon, hogy hízelgőn szólnak, míg a Guarnierik sötéten és érzékien. Leonard Bernstein- nel együtt emlékkoncertet adott Izraelben a Hat Napos Háborút követően Isaac Stern. Erről a koncertről, számos előadásához hasonlóan népszerű dokumentum film készült: A JOURNEY TO JERUSALEM- címmel.

A kínai utazásáról Maotól Mozartig címmel készült film Oscar-díjat nyert. 1952-ben eljátszott egy szerepet a Tonight We Sing című Broadway showban. 1973-ban megalapította a Jerusalem Music Centre-t. Stern az Amerikai-Izraeli Kulturális Alapítvány elnöke is volt, és 1965-ben National Council on Arts tagjává választották.

1999-ben kiadott egy könyvet (együtt írta Chiam Potokkal) Az első 79 évem címmel. A legmagasabb francia, dán, japán kitüntetések birtokosa volt.A Presidential Medal of Freedom kitüntetést George Bush adományozta neki.

Stern 81 éves korában, 2001. szeptember 23-án halt meg.

Forrás: American Masters és Jewish Virtual Library

Comments are closed.