A 17. nyáron nyitotta meg kapuit a Lauder/JOINT Zsidó Ifjúsági Tábor Szarvason, hogy ismételten életre szóló élményeket, új barátokat szerezzen a több mint 1500 táborozónak. Idén a tizenkét nap programja a zsidóság meghatározó könyvei körül forgott. Egy soha véget nem érő történet szereplőjeként kalandozhattunk a Tanach, a Talmud, a rabbinikus irodalom és a modern zsidó költészet világában. Mintha egy „Nagy Könyvet” lapoztunk volna, s minden újabb program, peula, korcsoport vagy táborszintű rendezvény egy-egy sor vagy talán fejezet lett volna abban a könyvben, amit magunknak, magunkban írtunk a megismertekről. Az oktatási cél az volt, hogy a chanichok megismerjék a zsidó gondolkodás gazdagságát, felkeltődjön érdeklődésük a zsidó hagyományok alapkönyvei iránt, és a táborból hazatérve levegyenek pár könyvet a polcról, kinyissák és tanuljanak a szövegekből olyan dolgokat, melyekkel kapcsolatot tudnak teremteni.
A turnus egy nagy könyvtárban indult, ahol a táborozók szemtanúi lehettek Kleinbaum professzor elrablásának, és feladatul kapták, hogy a tábor végére fejtsék meg a rejtélyt, ki rabolta el és miért. Az első nap az ismerkedésé és a bevezetésé volt. Sokat beszélgettünk a könyvekről és kedvenc olvasmányainkról. Hétfőn Books.com alcímmel a ma zsidó irodalma került terítékre. Megbeszéltük, hogy szerintünk mi számít zsidó irodalomnak. Mindenki megismerhette saját közössége szerzőit.
A következő napon az 1700-as évektől az 1900-as évekig kalandoztunk. Egy olyan időszak könyveit ismertük meg, melyben felbomlott a hagyományos zsidóság, új és újabb megoldások születtek a zsidó gondolkodásban a társadalmi kihívásokra. A haszidizmus, a cionizmus, a reform irányzat és a litvis gondolkodás bemutatása után a Talmud, a Hálacha és az Ágádá következett. A talmudi gondolkodást és vitákat, a különleges atmoszférát árasztó Talmudi faluban ismerhettük meg. A világ bestsellerét, azaz a Tanáchot, a Bibliát történetein keresztül hoztuk közelebb a gyerekekhez. Az esti show műsoron minden csoport más-más mozzanatot mutatott be az írásból, Noé bárkájától, Bábel tornyáig…
A shabatot a tábori hagyományoknak megfelelően ültük meg, volt szobaellenőrzés, kívánságos lufieregetés, és természetesen a kalácsfonás sem maradt el. A „pihenőnap” végén a Havdala és diszkó következett. Vasárnap a magyar csoportokat a szülők látogatták meg, a külföldről érkezettek pedig kirándulni mentek. A második héten szóba kerültek a bibliai parancsok, a talmudi viták modern jogi és etikai kérdésekkel való kapcsolta, messiások, gondolkodók és álmodozók korszaka is. Lezárásként minden csoport összeállíthatta saját zsidó könyvespolcát, elkészíthette saját szarvasi zsidó könyvét…
Öröm volt látni, hogy a tábor új vezetésének, Fritz Zsuzsának, Sonjának és Szásának, Yichak Roth, mindenki Jickója segítségével sikerült visszahozniuk a régi „Szarvasok” hangulatát.

Köszönet a szép élményekért, találkozzunk 2007-ben is Szarvason!

PA

Comments are closed.