Forrás: NOL

Néhány hónapja még a párizsi Zsidó Múzeumban állították ki a tulajdonosaikat “kereső” képek között, a héten pedig ünnepélyes keretek között adta vissza az örökösök képviselőjének Henri Matisse egyik festményét a francia kulturális miniszter.

Christine Albanel francia kulturális miniszter adta vissza Matisse festményét jogos tulajdonosainak

MTI/EPA – Dider Plowy Néhány hónapja még a párizsi Zsidó Múzeumban állították ki a tulajdonosaikat “kereső” képek között, a héten pedig ünnepélyes keretek között adta viszsza az örökösök képviselőjének Henri Matisse egyik festményét a francia kulturális miniszter.

A “Rózsaszínű fal” című kép 1898-ban készült és az első világháború végén vette meg egy német zsidó iparmágnás, Harry Fuld, akinek a családja 1937-ben Angliába menekült, a Németországban maradt képzőművészeti gyűjteményt pedig a nácik 1941-ben lefoglalták. Egy részét eladták, a másik része – köztük a Matisse-kép – eltűnt, hogy azután 1948-ban egy SS-tiszt tárgyai között bukkanjon fel újra.

Kurt Gersteint egyébként több színdarabban és filmben is megörökítették: a német mérnök gázszakértőként részt vett a zsidók kiirtásának technikai előkészítésében és lebonyolításában, de 1943-ban már informálta a Vatikán képviselőit a tömeggyilkosságokról. 1945-ben a nürnbergi perre készülvén erről hosszú tanulmányt írt a börtönben, de a szövetségesek bűnösnek tartották, ezért felakasztotta magát.

HIRDETÉS

A festmény – 60 000 képpel egyetemben – 1948-ban került vissza a francia állam tulajdonába, ahol egy speciális raktárban helyezték el azt a 15 000 művet, amelyeknek gazdáját nem sikerült fellelni. Ezután évtizedekig nem történt semmi, mígnem 1995-ben Jacques Chirac államfő “hivatalosan” is elismerte a francia állam felelősségét a zsidóüldözésekben. Ennek hatására két évvel később bizottság alakult a műkincsek tulajdonosainak felkutatására, ezt a folyamatot kiállítások, katalógusok és internetes portál létrehozása is segíti. Így sikerült ebben az évben azonosítani a “Rózsaszín fal” örököseit, akik először Londonban, majd Frankfurtban mutatják meg a festményt a nagyközönségnek.

Comments are closed.