Forrás: JNA – Jewish News Agency

Kiskunlacházán több ezren gyűltek össze azon a demonstráción, amit az erőszak ellen szervezett a nagyközség – olvasható a velvet.hu-n.

A helyszínen adták a tömeg értésére, a roma erőszak ellen szervezték a felvonulást. Ennek megfelelően a romák nagyjából elhagyták a települést a helyiek szerint. Kiskunlacházán a múlt hétvégén megöltek egy 14 éves lányt, a helyiek biztosak benne, hogy egy roma család tehető felelőssé.

“Kiskunlacházán elég volt a roma erőszakból!” – pontosította a fáklyás menet meghívójának szövegét Répás Lajos polgármester a péntek esti demonstráció elején. Az eseményre több ezren voltak kiváncsiak. A tömeg békésen vonult végig Kiskunlacházán, a helyiekhez csatlakoztak a környékbeli településekről, valamint a Gój Motorosok és a Magyar Gárda tagjai is.

A felvonulás a múlt héten meggyilkolt és feltehetően megerőszakolt 14 éves Horák Nóra emlékére és tiszteletére szerveződött. A tettes utáni nyomozás a rendőrség szerint jól halad, különféle internetes források viszont egészen konkrétan tudni vélik, hogy melyik helyi roma családot lehet felelőssé tenni a gyilkosságért.

Vesszen a férgese! – kiáltja a tömeg

A polgármester pontosító beszéde után az általában erőszakellenes tüntetés inkább csak az úgynevezett roma erőszak elleni tüntetéssé vált. A menet a tiltakozók soraiból a “Vesszen a férgese!” felkiáltással indult. Az eseményt nagy erőkkel biztosította a rendőrség és a polgárőrség.

Nagyjából egy óra séta után a menet elérkezett a legrizikósabb szakaszra. Abba az utcába, amelynek végén balra a városközpont van, jobbra meg a romatelep. Az utca végén a demonstrálók azt kiabálták: “Jobbra kell menni, jobbra van az irány” vagy “Az ország balra, de mi jobbra!”. Szerencsére minden atrocitás nélkül vonult el a tömeg a forduló előtt.

Kiskunlacházán mindenféle történet kering a gyilkosságról, és egyéb, a helyiek által a romákkal összefüggésbe hozott bűncselekményekről. Amikor az egyik önkéntes polgárőrnél ezekre rákérdeztük, annyit mondott, annyiféle történetet olvasott és hallott már, hogy igazából maga sem tudja, hogy mi lehet az igazság.

A meggyilkolt lányt az önkormányzat a saját halottjának tekinti, és ennek megfelelően a családja minden támogatást megkap. A nagyközség lakóinak kérésére egy urnát helyeztek el a művelődési házban, itt december 21-ig adakozhatnak az emberek.

Kiskunlacháza az 51-es főút mentén helyezkedik el, ami Bajára vezet. A tömeg a felvonulás egy részében teljes egészében lezárta a főutat és jelentős kocsisor alakult ki mindkét irányban, de az autósok türelmesen vártak.

Nem tudták, hogy politikai esemény lesz

Sokan visszafordultak, néhányan tudták, hogy miért van ekkora tömeg, néhány embert viszont abszolút felkészületlenül ért. A Volánbusz tájékoztatta az utasait, hogy Kiskunlacházánál torlódás várható.

“Sejtettem, hogy a kislány miatt, de nem tudtam, hogy politikai esemény lesz” – mondta az egyik autóban várakozó nő. Az útról tényleg nehéz volt megállapítani, hogy mi történik, rengeteg fáklya és horgászbotokon lobogó magyar, illetve árpádsávos zászlók látszódtak csak.

A felvonulás a művelődési ház melletti erdős részen ért véget, ahol megtalálták a múlt hétvégén a lány holttestét. Miután a polgármester megköszönte a rendőrség és a polgárőrség támogatását, az emberek egy spontán himnuszéneklés után elhelyezték a helyszínen a mécseseiket.

velvet.hu

Comments are closed.