Forrás: JNA – Jewish News Agency

A Benkó Dixieland Band a Miskolci Nemzeti Színházban mutatja be vidéken először Karácsonyi Mise című produkcióját, a száztagú kórussal és vendégzenészekkel fellépő együttes advent negyedik vasárnapján, december 21-én lép színre – mondta Benkó Sándor az együttes vezetője Miskolcon sajtótájékoztatón szombaton.

A Benkó Dixieland Band a világon először vállalkozott arra, hogy karácsonyi igeliturgiára New Orleans-i zeneművet komponáljon, és azt klasszikus kórussal mutassa be a közönségnek, amely a Karácsonyi Misét tavaly láthatta először Budapesten a Művészetek Palotájában.

Fedor Vilmos Miskolc alpolgármestere a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy a Miskolc által Pro Urbe díjjal kitüntetett Benkó Dixieland Band immár 47. éve kötődik a borsodi megyeszékhelyhez, mostani fellépésüket is támogatja a város.

A mise hátteréről Benkó Sándor úgy fogalmazott: az együttes amerikai egyházi szertartások nyomán határozta el egy olyan mű komponálását, amely New Orleans zenei világára alapoz, ugyanakkor európai is.

Felvették a kapcsolatot a római katolikus, a református, az evangélikus és a görögkeleti egyházzal, valamint a zsidó felekezettel, amelyek útmutatása alapján, segítségével született meg Karácsonyi Mise.

A Karácsonyi Mise 18 zeneszámát az együttes tagjai készítették, mindenki minden zenei helyre annyi zeneszámot írt, amennyit akart, a számokat Nagy Iván – aki az együttesben pozanon játszik – hangszerelte.

Forrás: MTI

Comments are closed.