Forrás: NOL

Fekete nemes penésszel fedett pincefalak között, fahordókban érlelődik a világhírű tokaji bor. Évszázadok óta ismerik pápák és királyok, és sok irodalmi személyiség dicsérte a finom nedűt.

Kóstolás a Borostyán Pincében

A szerző felvétele

Egy legenda szerint 1562-ben bizonyos Draskovics György tokaji borral kínálta meg IV. Pius pápát, aki kijelentette: ilyen borok illenek a pápához. Az élvhajhász XIV. Lajos a XVII. században a királyok bora, a borok királya mondást ragasztotta az aranyszínű, olajsűrűségű aszúra. Ez a minősítés felért egy reklámmal, mert nemesek sora – Bethlen Gábor, a Rákóczi-család – vásárolt szőlőterületet Tokaj térségében, 1737-ben pedig királyi rendeletben határozták meg – a világon elsőként – a borvidék határát és a termelhető szőlőfajtákat. A XIX. század végétől csak furmintot, hárslevelűt és sárga muskotályt telepítettek a történelmi borvidék 27 településére. Az értékesítésben óriási szerepet vállaltak a letelepedett görög, majd a zsidó kereskedők. A polgármesteri hivatal mellett álló épület kapujának homlokzatán a görög címerben a 4-es szám azt jelzi, hogy négyszázalékos haszonkulccsal dolgoztak, mégis meggazdagodtak.

A táj évezredes egysége, a hagyomány és kultúra megőrzése elég indok volt ahhoz, hogy az UNESCO 2002-ban a történelmi borvidéket világörökségi területté nyilvánítsa. Nyíregyháza irányából a Tisza-hídon át, Miskolc és Sátoraljaújhely felől a 37-es úton közelíthetjük meg a romantikus, ódon utcákkal tűzdelt hangulatos várost. Az 516 méter magas hegy lábánál mindenfelé borkóstolók csábítanak, a közel kétszáz pincéből mintegy harminc látogatható. Aki tartalmas vendéglátásra vágyik, kérjen tanácsot az idegenforgalmi iroda szakembereitől.

Helyi nevezetesség a vár, ahová csónakkal lehet átevezni a Bodrogon, mert a komp nem közlekedik. A néprajzkedvelőknek a Tokaj Múzeum bortörténeti és borászati kiállítását – amely épület XVII-XVIII. századi belső freskói igazán értékesek – és a felújított zsinagógában a zsidóság huszadik századi történetéből látható kiállítást érdemes megnézni. Az új színház igazi kultúrközponttá vált, minden hétre szerveznek bele programot.

HIRDETÉS

Tokajban kétezer szálláshely várja a vendégeket naponta 12-15 ezer forint/szoba/2 fő áron, amiben reggeli is van. A turistáknak megrendelésre hetente kétszer biztosítanak idegenvezetést. Bortúrán mutatják be a Rákóczi-, Borostyán-, Hímes Udvar, Benkő- és Árvay-pincéket, illetve a Borgalériát. Ötfajta bor kóstolása 1200-1500 forint, a hatfajtás hörpintésért ezernyolcszáztól nyolcezer forintig kérnek. Az ínyencek 600 forintért ihatnak féldeci aszúeszenciát, vagy megkóstolhatják a pincegazda aszúját, szamorodniját, furmintját és hárslevelűjét. Pogácsa jár a borkóstolóhoz, a pincék flórájának védelme miatt fűszeres és meleg ételeket csak elkülönített járatokban tálalnak fel. Legidősebbként Papp Miklós bortárolóját tartják számon a helybeliek, amit már a középkorban is borospinceként használtak.

Tokaj

A szerző felvétele Turistacsalogató a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok tanösvénye, amelyet bejárva megismerkedhetünk a művelési munkákkal és a szőlőfajtákkal, a túra végén pedig a Rákóczi Pincében a birtokon termő borokkal.

November elején még minden tokaji borász szüretel és a pincék ajtaján lakat van. Szerencsére – fejünket lehúzva – sikerült lejutnunk a Borostyán- és a Hímes Udvar pincébe, amelyek az elmúlt nyáron sokszor megteltek. Ezért lesz helye az idei jó minőségű termésnek, és talán lesz olyan jó az évjárat, amilyet az évszázadok folyamán Rousseau, Ibsen, Goethe, Pablo Neruda vagy Eötvös József felmagasztalt a műveiben.

Egyetlen eladó borpincéről szereztünk tudomást, de az árát csak komoly érdeklődőnek árulják el. Elképzelhető, menynyit érhet, ha a komfort nélküli házakat 20-25 millióra tartják. Erősödik Tokajban a borkultusz, és az európaiak mellett gyakori vendégek a japánok is.

Info: A tokaji idegenvezetők, kedden, csütörtökön várják a vendégeket a garantált városnéző programra. Mivel korán sötétedik, mindkét napon 14.00 órától kezdődik a séta a Tourinform Tokaj épületétől.

Info

www.tokaj.turizmus.hu; www.tokaj.hu

e-mail: [email protected]

tel./fax: 47/352 259

Comments are closed.