Forrás: Figyelő

A mumbai mészárlás egyetlen túlélő támadója, az elfogott Adzsmal Amir Kamal kihallgatásakor azt vallotta, hogy a támadók mind pakisztáni állampolgárok voltak – közölte vasárnap több indiai lap titkosszolgálati körökre hivatkozva.

A 21 éves fiatalember elmondta, hogy mindegyiküket a pakisztáni Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege, szélsőséges iszlamista szervezet) képezte ki. Szerda este a tengeren megkaparintottak egy hajót, és azon, majd pedig gumicsónakokon jutottak el Mumbaiba.

A Laskar-e-Taiba Kasmír függetlenségéért harcol. 1986-ban jött létre az India és Pakisztán között vitatott határtérségben, amely már több mint fél évszázada feszültség forrása a két dél-ázsiai ország között. A lázadószervezetet hat éve mindkét országban betiltották. India azóta is e szervezetet teszi felelőssé a területén elkövetett merényletekért.

„Tudják maguk, hány embert öltek meg Kasmírban?” – kérdezte urdu nyelven a mumbai zsidó központ egyik támadója egy tévéállomástól, amellyel telefonon beszélt a központból. Az épületet megostromló indiai biztonsági erők később végeztek vele.

Comments are closed.