Forrás: JNA – Jewish News Agency

A meggyilkolt tinédzser (halálát sokan a romák számlájára írják) emlékmenetére többen szúró- vágó eszközökkel érkeztek.

Több ezren gyűltek össze tegnap este Kiskunlacházán, hogy fáklyás menettel emlékezzenek a meggyilkolt 14 éves lányra, és, hogy tiltakozzanak az erőszak ellen. Bár még nem tudni, ki az elkövető, a polgármester úgy fogalmazott: Kiskunlacházán elég volt a roma erőszakból, a hónapok óta egyre romló közbiztonságból. A város első embere a romák befogadásáról szállongó híreket is cáfolta. „Sem roma, sem más nemzetiségű család betelepítését nem tervezi, és nem támogatja az önkormányzatunk”, mondta Répás József.

Bár a nyomozás még nem vezetett eredményre, a helyiek szerint ugyanis biztos, hogy egy roma család lelkén szárad a kislány halála. A fáklyás felvonulásra több más városból, például Ráckevéről és Egerből is érkeztek résztvevők. A hírek szerint itt voltak az egri szkinhedek, de ott volt a Magyar Gárda több száz fős csoportja, és a Gój motorosok is.

A demonstrációt nagy erőkkel biztosította a rendőrség, de nem kellett beavatkozniuk. Bár a menet elvonult a romatelep mellett, ott üresen álltak a házak, a cigányok már előzőleg elmentek a rendőrök által lezárt utcából. A tömeg végül abba az erdőbe vonult, ahol megtalálták a kislány holttestét. A nagy erőkkel biztosító rendőrség az este folyamán több embernél talált szúró- és vágóeszközöket, illetve gázsprét, amit azonnal elvették. A rendezvény végén aztán mindenki békésen elvonult, rendbontás nem történt.

Comments are closed.