Forrás: JNA – Jewish News Agency

A prágai Reflex magazin közölte azt a bizalmas diplomáciai feljegyzést, amely Nicolas Sarkozy francia államfő és Mirek Topolánek cseh kormányfő október 31-i párizsi találkozója során készült.

„El tudod-e képzelni, mit jelent az egyedül lenni az összes arab ellen? Állandóan telefonkapcsolatban lenni velük? Szörnyűek, esküszöm!” – mondta a feljegyzés szerint Sarkozy Topoláneknek, amikor arról győzködte, hogy Csehország a jövő év első felében engedje át a Mediterrán Unió elnökségi tisztségét Franciaországnak, amely a szervezetet létrehozta.

„Értem, miért mondod. A Mediterrán Unió a te gyermeked, te nevelted fel. És francia táplálék nélkül a baba nem tudna élni. Szeretnénk békülékenyek lenni” – válaszolta a cseh miniszterelnök.

Topolánek a napokban megerősítette, hogy Csehország, amelynek az Európai Unió soros elnöki tisztségéből adódóan járna a Mediterrán Unió elnöki tisztsége is, a francia kérést valóban elfogadta.

„A Cseh Köztársaság elnökölni fog a szervezetnek, de nem lesz annak vezetője. Ez nem precedens, csupán megerősítése Franciaország szerepének” – fejtette ki Topolánek a Mladá Fronta Dnes című napilapban.

Topolánek a témával kapcsolatban még megjegyezte: Neked a Földközi-tenger térségének országaival, nekünk Kelet-Európával vannak tapasztalataink.

„Hát igen, már sok mindent megtanultam. Keleten legalább kevesebben vannak, de délen? Buteflika algériai elnök, a tunéziai elnök, a marokkói király, Líbia, Izrael. Rettenetes munka!” – panaszkodott a francia államfő.

Miután Topolánek biztosította Sarkozyt támogatásáról, a francia elnök megígérte: a maga részéről támogatni fogja Topoláneket, hogy a kelet-európai országok csoportosulásának vezetője legyen.

„Kössünk megállapodást: Te Kelet-Európa elnöke maradsz. Szükséged van rám. Maradok székemben, nem kívánok távozni. Komolyan gondolod, hogy Angelát (Merkel, német kancellár) előnyben részesíteném? Segíteni fogok neked az elején. A cseh elnökség (EU) végén támogatni fogom, hogy olyan befolyásotok legyen, mint Franciaországnak a Mediterrán Unióban. Harcolj értem, én pedig teérted fogok harcolni. Minél inkább segíteni fogjuk egymást, annál jobb” – győzködte partnerét Sarkozy.

A francia államfő Silvio Berlusconi olasz kormányfőről sem nyilatkozott túl hízelgően.

A cseh külügyminisztérium tagadja a dokumentum hitelességét és a bocsánatot kért a kiszivárogtatásért a franciáktól.

Václav Klaus cseh államfő azonban pénteken nem vonta kétségbe, hogy a közölt dokumentum hiteles. Klaus szerint a feljegyzés nemcsak tartalmilag „szomorú”, de a „joviális hangneme” se fogadható el. „Én ezt soha nem tenném meg. Számomra ez teljességgel elfogadhatatlan. Én az Elysée-palotába a Cseh Köztársaságot megyek képviselni, nem pedig Európa mai hatalmasával, Sarkozy úrral barátkozni” – szögezte le Klaus.

„A lejegyzett beszélgetést azért közöltük, hogy az olvasó betekinthessen annak a nagyhatalmi politikának a működésébe, amely Csehországra vár európai uniós elnöksége alatt” – indokolta a dokumentum nyilvánosságra hozatalát Pavel Safr, a Reflex főszerkesztője. A dokumentumot a lap magas rangú diplomatáktól szerezte meg, akik biztosították a szerkesztőséget annak hitelességéről.

Erdon.ro

Comments are closed.