Forrás: Inforádió

Francisco Franco egykori spanyol diktátor attól tartott, hogy Adolf Hitler elraboltatja, így kényszerítve ki Spanyolország belépését a második világháborúba – legalábbis ezt állítja a tábornok lánya.

Carmen Franco Polo most beszélt nyíltan először arról, milyen volt a fasiszta diktátor lányaként élni. A 82 éves nőnek pénteken jelent meg Spanyolországban Franco, az apám című életrajzi könyve.

A fasiszta diktátor 1940 októberében találkozott Adolf Hitlerrel, a spanyol határ közelében található francia városban, Hendaye-ben, ahol a két vezető Spanyolország háborúba lépéséről tárgyalt. A tábornok lánya elmondta: a találkozón attól félt apja, hogy Hitler elraboltatja, így kényszeríti Spanyolországot arra, hogy a tengelyhatalmak oldalán harcoljon.

“Hitler olyan nagy hatalmú volt, hogy úgy gondolhatta: leszereli ezt az átkozott spanyol tábornokot, és meggyőz másokat” – mondta Carmen Franco, aki szerint apja jogosan gondolhatta, hogy a Führer el akarja raboltatni. Elmondta azt is, hogy a két vezető nem igazán jött ki egymással, viszont Franco és Mussolini között baráti volt a viszony, sőt a második világháború alatt jó kapcsolatot tartott fent a brit miniszterelnökkel, Winston Churchill-lel is.

“Imádta Angliát, főleg az embereket, mert azt tették, amit tenniük kellett, és betartották a törvényeket, és apám ezt csodálatra méltónak tartotta” – mondta Carmen Franco Polo.

Comments are closed.