Forrás: JNA – Jewish News Agency

Indokolatlan és brutális rendőrattak, hivatali rangra emelt magyarellenesség ott, nyilasnak öltözött bohócok és kormányzati tehetetlenség itt. Egyenlőségjel aligha tehető, mégis félő, hogy ebből a konfliktusból nem mi jövünk ki jól. S hogy nem a felvidéki magyarok, már most biztos.

Noha, mint tudjuk, Szlovákia létezését döntően rossz viccnek, tévedésnek vagy nemzetközi összeesküvés eredményének szokás tekinteni Magyarországon, s a szlovákokra úgy gondolunk, mint akik a románokkal holtversenyben alkotják a legbutább nemzetet, északi szomszédunk ma sikeresebb nálunk.

S bár abban, hogy a sört és a knédlit, amiért érdemes átjárni, a csehektől lopták, a földjüket tőlünk, a történelmüket meg épp most hazudják össze, közmegegyezés van, Magyarország nemzetközi megítélése semmivel sem kedvezőbb Fico és Slota hazájáénál.

Európopulizmus

Merthogy amíg a pénzügyi válság meg sem legyintette Szlovákiát, ahol euróval fizetnek januártól, és ahol a sovány jövő évre is 4,5 százalékos gazdasági növekedést várnak, Magyarország IMF-hitel után nyúl és recessziótól tart.

Mindez persze nem zárja ki, hogy Szlovákiában populista seggfejek kormányozzanak, végtére is az ország felfuttatása főként az előző koalíció érdeme, Fico inkább csak balpopulista intézkedésekkel enyhíti a Magyar Koalíció Pártjával kiegészült jobbközép kormány reformjait. Azokat, amelyeket az egykulcsos adótól az egészségügy átszabásán a szociális kiadások átalakításáig idehaza hol az MSZP, hol a Fidesz akadályozott meg, akadályoz.

Hogy miért fontos ez?

Azért, mert míg a kilencvenes évek közepén hazánk Mečiarral a régió éltanulójaként szállhatott szembe, most a szlovákok az eminensek.

Provokátorok

Miközben idehaza értetlenül szemléljük, hogyan lehet kormányon egy uniós államban a provokátor Jan Slota, hogyan hasonlíthatja őmaga külügyérünket Hitlerhez, hogyan lehet gondja bárkinek a Kárpát-medence kifejezéssel és a magyar földrajzi nevekkel, s hogyan tekinthető önkényuralmi jelképnek az árpádsávos mellett a magyar zászló is, addig Fico pártja – amely népszerűségének hála ma már egyedül is képes volna kormányt alakítani – visszakapta teljes jogú tagságát az európai szocialistáktól.

És ha ez nem volna elég, kisegíti a szlovák nacionalistákat a magyar radikáljobb.

Mert igaza van Németh Zsoltnak: a Királyhelmecen az első bécsi döntésre emlékező kéttucatnyi, nyilas göncbe burkolt hobbicsendőr valójában Slota legjobb szövetségese. És igaza van a pozsonyi Új szónak: az utcai harcos Budaházy György sportbarátaival együtt tesz a felvidéki magyarokra, csak a balhét keresi.

Miattuk sütheti minden magyarra Fico és Slota az irredentizmus bélyegét.

Bőrfejűek és hivatalnokok

Pedig néhány száz ostoba futballhuligánt, továbbá a Magyar Gárdát, az egyszázalékos Jobbik félkatonai operettszervezetét aligha lehet összemérni Slota kormánypártjával. Az ugyanis, amit nálunk kizárólag hungarista hagyományőrzők és bőrfejű ultrák szajkóznak, odaát Boss-öltönyös hivatalnokok, miniszterek, pártelnökök.

Ám e különbséget a kormányfői találkozón Fico könnyedén mosta el. Hiszen nem kellett mást mondania, mint amit máskülönben Gyurcsány szokott. Hogy Magyarországon elszabadult a szélsőjobb, amelyet a jobboldali ellenzék tüzelt fel.

Mondhatni, egy null oda. És tarthatunk tőle, hogy ez nem a rangadó végeredménye.

Comments are closed.