Forrás: Stop!

Németországban a szövetségi, illetve a tartományi hatóságok továbbra sem egységesek abban, miként lépjenek fel a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párttal (NPD) szemben.

Wolfgang Scha:uble szövetségi belügyminiszter és tartományi kollégáinak kétnapos találkozója végén, pénteken csupán arról született megállapodás, hogy az ezzel kapcsolatos lehetőségeket tovább tanulmányozzák.

A nyíltan idegenellenes és antiszemita jelszavakat hangoztató, az utóbbi időszakban az ország nyugati felében is erősödő NPD betiltására az alkotmánybíróság fenntartásai miatt nincs esély. Uwe Schünemann alsó-szászországi belügyminiszter ezért azzal a javaslattal állt elő, hogy a párttól vonják meg a hivatalos költségvetési támogatást, amihez alkotmánymódosításra volna szükség. A tartományi miniszterek többsége azonban elutasította a javaslatot.

Az alsó-szászországi belügyminiszter a konferencia elé terjesztett indítványában tűrhetetlennek nevezte, hogy egy párt – amelyik nyíltan megkérdőjelezi a német alkotmányban foglalt alapelveket – hivatalos állami támogatáshoz juthat a költségvetésből. Schünemann azt javasolta, hogy a támogatást vonják meg a párttól, noha – mint elismerte – betiltására egyelőre nincs esély. Kezdeményezését azonban több tartományi kollégája elutasította.

A német tartományi belügyminiszterek ellenállásán meghiúsultak a szcientológia egyház betiltását célzó törekvések is. Az elfogadott határozat értelmében az alkotmányvédelmi hatóságnak (azaz a belső elhárításnak) a szcientológia németországi szervezetét továbbra is megfigyelés alatt kell tartania, a betiltás azonban “nem célravezető”.

A szcientológiai egyház esetleges németországi betiltása régóta napirenden van, konszenzus azonban erre vonatkozóan nem alakult ki. Az alkotmányvédelem több mint 10 éve figyeli a szcientológiai egyház németországi szervezetét arra hivatkozva, hogy az veszélyes lehet az alkotmányos berendezésre. Konkrét bizonyítékot azonban erre vonatkozóan nem találtak.

Comments are closed.