Forrás: Figyelő

A csehországi romák tömeges külföldre távozásával kell számolni, ha a kormány nem lép fel határozottan a jobboldali szélsőségesek ellen – figyelmeztette Mirek Topolánek kormányfőt pénteken egy észak-morvaországi roma civil szervezet.

„Ha a Cseh Köztársaság nem oldja meg a problémát, illetve nem kezeli megfelelő módon, akkor a romák tömeges emigrációjára lehet számítani. Már jelenleg is több népesebb, magát veszélyeztetve érző roma család komolyan mérlegeli a távozást a köztársaságból” – olvasható abban a nyílt levélben, amelyet a Morvasziléziai Romák nevű civil szervezet küldött Topoláneknek.

A romák ugyanakkor felszólították a miniszterelnököt, hogy a kormány foglalkozzon a helyzettel, s kezdeményezze a szélsőséges szervezetek betiltását.

Az észak-morvaországi romák szervezetének elnöke szerint nagy a veszélye annak, hogy a hétfői litvínovi események az ország azon helyein, ahol nagyobb számú roma él, megismétlődhetnek.

A cseh radikálisok, többségükben a szélsőjobboldali Munkáspárt hívei, hétfőn Litvínovban az ellen kívántak tiltakozni, hogy a kormányzat és a város is állítólag jogtalan előnyökhöz juttatja a romákat a többségi lakossággal szemben. A munkáspártiak ugyanakkor tiltakozni kívántak a helyi „cigányterror” ellen is.

A mintegy 700 fős tüntető csoport, amelynek soraiban több szlovák állampolgár is volt, a zömmel romák lakta negyedbe kívánt vonulni, de a rendőrség ezt megakadályozta. A zavargások során a hivatalos közlés szerint legalább 14 személyt kellett orvosi ellátásban részesíteni, köztük hét rendőrt. Egy tüntetőt, akinek a kezében felrobbant a házi készítésű petárda, s leszakította az ujjait, Prágában ápolnak.

A cseh sajtó úgy véli: minden bizonnyal jóval többen sérültek meg, mert az összecsapások nagyon hevesek voltak. A hatóságok 12 személy ellen indítottak büntetőeljárást. A cseh sajtó szerint a neonácikat számos helyi lakos támogatta és megtapsolta.

„Szomorú és szégyenteljes, hogy a romáknak nemcsak a neonáci csoportok tagjaitól kell félniük, de azoktól a polgártársaktól is, akik szimpatizálnak a neonácikkal” – áll a nyílt levélben.

Ivan Langer belügyminiszter az események kapcsán megerősítette: javasolni fogja az illetékeseknek a Munkáspárt betiltását.

Comments are closed.