Forrás: JNA – Jewish News Agency

Barack Obama kormányának lehetséges tagjait illetően vannak még kérdések. Az USA új elnöke vajon tényleg csak a választási harcban ígért gyökeres szemléletváltást? Illetve, ahogy ma látszik, inkább a középutas politikának megfelelően alakítja majd ki új stábját?

Az utóbbi napok eseményeit elnézve az néz ki inkább valószínűnek, hogy a demokrata birodalmat trónjáról vezénylő elnöki politikát láthatunk majd. Az Obama elnök leendő kultuszát felépíteni hivatott leendő kormánytagokat illetően a biztonságpolitikai, pénzügyi és külügyi bársonyszékeket elfoglaló miniszterek listája igen fontos, ugyanakkor felettébb érdekes.

Joe Biden

2009 január 20-án az alelnöki poszton azt a Joe Bident köszönthetjük, akit az egyik legliberálisabb amerikai politikusként tartanak számon. A hatodik szenátori terminusát jegyző, tehát 36 éve a hazát e szinten szolgáló Biden ugyanakkor a boszniai háború idején a balkáni ország muzulmán lakosságának legnagyobb védelmezőjeként tűnt ki.

Alelnök kutyában

A 67. születésnapját éppen tegnap ünneplő leendő alelnök annak a Caroline Kennedynek köszönheti jelöltségét, aki szintén Obama kampánystábjának egyik kulcsfigurájaként az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveti posztjának várományosa lehet.

Rahm Emanuel

Néhány nappal az elnökválasztás után derült fény a Fehér Ház kabinetfőnöki poszt várományosának személyére. Bill Clinton egykori tanácsosa, Rahm Emanuel a második legerősebb kormányzati pozícióban az elnöki tanácsadók irányítója, az adminisztráció tévés arca és a Capitoliummal való kapcsolatok fő koordinátora lesz. A korábban befektetési bankárként dolgozó politikus jó kapcsolatokat ápol a Wall Streettel is.

Rhambo Jr.

Hivatalosan még el sem foglalt posztján egyből bocsánatkéréssel indított: apja a Maariv izraeli lapnak nyilatkozva olajat öntött az arab-izraeli konfliktus tüzére. “Nyilvánvaló, hogy az elnököt izraeli irányba fogja befolyásolni; Miért ne tenné? Mi ő, egy arab? Nem a folyosót fogja mosni a Fehér Házban” – írta a Maariv. Az amerikai sajtóban máris “Rhamboként” emlegetett Rahm elhatárolta magát a kijelentéstől.

Előző oldal

Következő oldal 1 / 2

Comments are closed.