Forrás: Stop!

Obamára világszerte óriási nyomás nehezedik

Amerika a változásra szavazott, ám ez egyelőre csak esély a változásra. A kérdés az, hogy Barack Obama mennyit tud megvalósítani ígéreteiből, kik lesznek a kormánytagok, mindenekelőtt a külügyminiszter. És, az, hogy Obama miként éli túl a következő négy évet. A szó szoros értelmében. Értem ezen, fizikai valóságában.

Ebben a hónapban az Egyesült Államok ad otthont a húsz legfejlettebb ország vezetői tanácskozásának, hogy megoldást találjanak a pénzügyi válságra, és nyilvánvalóan mindenki a január 20-án hivatalba lépő új elnököt figyeli majd, hogy neki milyen válaszai vannak a problémára. Képesek-e majd Obama intézkedései visszaterelni a pénzügyi világot, ha nem is a normális, de az elfogadható kerékvágásba? A republikánus szavazók nagy része, értsd, a tehetősebbek, már fáznak az adóemeléstől. Készüljenek, mert, hogy lesz, az biztos. Mostanság nem az adócsökkentések időszaka következik. Sehol a világban.

Az Európai Uniónak egyelőre még nincs válasza a pénzügyi világválságra, a pénteki brüsszeli csúcstalálkozóra vár ez a feladat, no meg az is, hogy mit üzennek az új amerikai elnöknek. Berlin, Párizs, London és Budapest lelkes. Obama Európában még az otthoninál is nagyobb arányban nyert volna. Azért az uniós külügyminiszterek mindenestre azt üzenték, hogy egyenlőségen alapuló partneri viszonyt szeretnének. De, ez csak az unió. Itt vannak még az oroszok, a Közel-Kelet, Oszama bin Laden, Afganisztán, Irak, Irán.

Az, valószínűnek látszik, hogy a nagy vesztesek az amerikai haderő iraki ellátói lesznek, mert Obama haza akarja vinni a katonákat Irakból. Vajon, mit gondol most az amerikai fegyvergyártó lobbi? Engedik-e, hogy belegyalogoljon az új elnök a jól menő bizniszbe? És meddig mennek el az akadályozásban? Itt lehet a leginkább félteni Obamát. Kockázatok nélkül nem merészkedhet túl messzire.

Obama túlságosan muzulmán? A cikk folytatódik, lapozzon!

A Közel-Keleten kissé fanyalognak. Az araboknak túlzottan Izrael-barát, az izraelieknek túlságosan muzulmán, ám Obama – életrajza szerint – Indonéziában katolikus iskolába járt, csupán a Husszein név emlékeztet az iszlámra. Mindazonáltal nem valószínű, hogy az Egyesült Államok közel-keleti politikája, az Izrael iránti elkötelezettség változik. Nincs rá ok, nincs rá késztetés.

Figyelemreméltó, hogy Barack Obama győzelmére az orosz tőzsdeindex emelkedéssel reagált. Dmitrij Medvegyev orosz elnök az elsők között gratulált táviratban az Egyesült Államok 44. elnökének, megemlítve, hogy bízik a konstruktív kapcsolatok kialakításában. Várhatóan a tapogatózás jellemzi majd az orosz-amerikai viszony következő néhány hónapját, egy évét.

“Az amerikai értékek aligha módosulnak, de hangsúlybeli eltérésekre mindenképpen számítani lehet, mert az Egyesült Államokra láthatóan új szerep vár a nemzetközi színtéren ” – nyilatkozta a magyar külügyminiszter Barack Obama győzelme után. Számunkra máris látszik az első jó alkalom a találkozásra a majdani amerikai kormány tagjaival, Göncz Kinga ugyanis februárban, Washingtonban megnyitja a magyar évadot.

McCain republikánus elnökjelölt, amikor elismerte vereségét, úgy fogalmazott, hogy Obama győzelme történelmi esemény az afro-amerikaiak számára. Nos, nem csak nekik, hanem az egész Egyesült Államoknak. Amerika – nem lehet elégszer ismételni – tényleg történelmet írt. Az amerikai nép megszabadulhat a rasszizmus vádjától. Reméljük, örökre.

Szerző: Forró Evelyn

Comments are closed.