Forrás: NOL

Az annapolisi békefolyamat nem bukott meg. Folytatjuk, bárkit válasszanak is meg Izraelben a kormány élére – hangsúlyozta Mahmud Abbasz palesztin elnök, akivel budapesti látogatásának második napján beszélgettünk.

Mahmud Abbasz

Reviczky Zsolt

– Elnök úr, ön idén Ramallahban személyesen is találkozott Barack Obamával…

– Őszinte férfinak tűnt, aki lényegre törően beszél. Nem hiszem, hogy a részletek nagyon érdekelnék, ami jó, nem beszél mellé. Ha az ügyünket elsőbbséggel kezeli, azzal már sokat segít. Számítunk rá, és sokat várunk tőle. Obama úr azt mondta, ha ő költözik a Fehér Házba, nem fogja évekig halogatni a folyamatot, azonnal nekilát a munkának. Mi pontosan ezt szeretnénk, nem akarunk időt vesztegetni. Szeretnénk, ha becsületes közvetítőként járna el. Ismerjük az Egyesült Államok és Izrael közti kapcsolat természetét: tudjuk, szövetségesek. De amíg Amerika szuperhatalom, addig azt várjuk el tőlük, hogy igazságosak legyenek. Mert a közel-keleti béke az ő érdekük is. Nem csak a miénk vagy az izraelieké.

HIRDETÉS

– Mi a helyzet az ön elnökségével? Januárban lejár a mandátuma, de a jelenlegi állapotok között, Gáza és Ciszjordánia megosztottságával nem lehet választást tartani.

– Az alaptörvény szerint a mandátumom január 9-én lejár, és a voksolásnak a választási törvény szerint kell lezajlania, vagyis az elnöki és parlamenti választásokat egyszerre kell tartani. Ha a palesztin szervezetek a hét végén Kairóban meg tudnak egyezni ebben a kitételben, akkor akár már idén is tarthatunk választásokat. Készen állunk a választásokra és arra, hogy elfogadjuk a voksolás eredményét. Ha a Hamasz győz, az is jó, de a Hamasznak is tudomásul kell vennie, ha a másik oldal nyer. Így működik a demokrácia.

– A Fatah is felkészült a választásokra?

– Készen állnak. De ha nem, az sem a palesztin nép problémája, hanem csakis a Fatahé. Nem halogathatják a szavazást, és nem is halogattathatják.

– A hetvenes években ön érvelt úgy, hogy a Palesztin Felszabadítási Szervezetnek (PFSZ) el kell ismernie Izraelt, ami végül meg is történt. Ön szerint mi kell ahhoz, hogy ez a folyamat a Hamaszban is elinduljon?

– Azt nem tudom, csak azt, hogy a palesztin többség megértette és elfogadta ezt a döntést. Mi elismertük Izraelt, és várjuk, hogy ők is ismerjék el egy független palesztin állam létjogosultságát. Bush elnök is ilyen kétállamos megoldást álmodott meg.

– Szükség van a PFSZ reformjára, hogy magába tudja foglalni a Hamaszt és más palesztin csoportokat?

– A PFSZ-t nem kell megreformálni, nekik kell adaptálniuk magukat a PFSZ alapszabályához, és el kell fogadniuk a szervezet által aláírt egyezményeket. Ha nem fogadják el, nem csatlakozhatnak.

– Úgy tűnik, a tavaly Annapolisban indított tárgyalási folyamat elbukott…

– Nem, Annapolis nem bukott meg. Az, hogy nem értünk el megállapodást, még nem jelenti azt, hogy elbukott a folyamat. Megtettünk mindent, nemcsak a palesztinok, hanem az izraeliek és az amerikaiak is. A tárgyalásokat folytatjuk, Annapolis az útiterven alapul, amely magában foglalja az arab kezdeményezést és Bush elnök két államról alkotott vízióját, tehát a megoldás öszszes eleme ott van benne.

Comments are closed.