Forrás: Inforádió

Eheti számában a gazdasági válság hatásaival foglalkozik a Heti Válasz, amelynek cikke szerint akár a 700 ezret is elérheti jövőre a munkakeresők száma.

A HVG a 85 éves korában elhunyt és a napokban eltemetett Hollós Ervinről, a politikai rendőrség egykori ezredeséről közöl írást. Hollós Ervin titkok sorát vitte magával a sírba, mert a Kádár-kor emblematikus történészeként is sajátos akcióknak volt részese. A lap beszámol arról, hogyan találkozott és dolgozott együtt a hetvenes években David Irvinggel, a manapság leginkább holokauszttagadó munkái miatt emlegetett angol történésszel. Irving az 1956-os eseményekről akart könyvet írni, amibe az MSZMP is belement.

A Heti Válasz Nagy leépülés című cikkében a gazdasági válság hatásaival foglalkozik. A lap szerint habár a pénzügyi válságot túlélte az ország és az államcsőd is elmaradt, a következő lépcsőben soha nem látott munkanélküliség köszönthet Magyarországra. Jövőre a munkakeresők száma akár a 700 ezret is elérheti, ami 300 ezer új munkanélkülit jelentene. A megindult elbocsátások elsősorban a nemzetközi nagyvállalatok leányait, illetve beszállítóit, valamint a nagymértékben amerikai és nyugat-európai exportra termelő társaságokat érintik.

A Figyelő arra keresi a választ, recesszióba fullad-e Magyarország 2009-ben. A lap által megkérdezett elemzők szerint ez egyelőre nem látszik az előrejelzéseken. A növekedéssel kapcsolatban minden azon múlik, hogy a magyar kivitel legnagyobb felvevőpiacai magukhoz térnek-e a pénzügyi válság okozta megrázkódtatásból. A szakértők az év első felére a GDP csökkenését várják. Emellett emelkedő inflációt és elmaradó adócsökkentéseket prognosztizálnak.

Hanganyag: Litauszky Balázs

Comments are closed.