Forrás: NOL

November 7.

A Pendulum pótolja elmaradt Sziget Fesztivál nagyszínpados koncertjét: ma este a MÁV Vasúttörténeti Parkban játszik az ausztrál együttes.

HIRDETÉS

A Bill Frisell Trio (Bill Frisell – gitár, Tony Scherr – bőgő, Kenny Wollesen – dob) játszik este fél nyolctól a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A „legamerikaibb dzsesszgitárosnak” nevezett zenész zenéjét többek között A millió dolláros hotel című filmből ismerheti a közönség.

Jazz Híd néven kétnapos dzsesszfesztivált rendeznek Pécsett: ma este nyolckor az Uránia moziban a horvát Ante Gelo és Combinate nevű fúziós dzsesszegyüttese lép színpadra, majd a franciaországi kortárs elektronikus dzsesszzenekar, a Sayag Jazz Machine játszik. Szombaton a ZeneParkban az újvidéki Panonia Project, valamint Snétberger Ferenc és David Friedman koncertezik.

Rácz Kati és a Flush koncertezik este nyolctól a Kulteában, a Terézvárosi Jazz Esték sorozat keretében.

A Limmud Keset zsidó közösségi fesztiválon mától vasárnap estig koncertekkel, előadásokkal, művészeti programokkal várják az érdeklődőket a Normafán.

Beszélgetés és kiállítás a Szolidaritásról:fél négytől az 1980-as évek lengyel ellenzéki mozgalma, a Szolidaritás prominens személyiségei, illetve a történetével foglalkozó kutatók, Bogdan Lis, Andrzej CeliÅ”ski, Maciej Zięba Jerzy Eisler, és Tischler János beszélgetnek a korszakról Szentendrén, a Pest Megyei Könyvtár színháztermében. Fél hatkor nyílik meg a Szolidaritás – Ellenzék és kultúra Lengyelországban (1980-1989) című kiállítás a Szentendrei Képtárban.

November 8.

Márton-napi mulatságot tartanak szombaton és vasárnap a Magyar Mezőgazdasági Múzeum városligeti épületében. A néphagyomány szerint „aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik”, de e napot tartják az újbor bírájának is, mivel november közepén a bor már megmutatja valódi ízét. A gasztrokulturális rendezvényen minden Márton keresztnevű látogató a múzeum vendége, és ingyenesen vehet részt az eseményen.

Van, aki nem forrón szereti. A Magyar Természettudományi Múzeumban a Jégkorszak című időszakos kiállítás bezárása előtti hétvégén a hazai paleoklíma-kutatás jeles szakemberei tartanak bemutatót 10-től 16 óráig. A dermesztő jégkorszakokat megtapasztaló látogatók megízlelhetik a másik végletet is: a szakértők a Föld izzó mélyének érdekességeiről beszélnek. Lesz klímahullámvasút, mézeskalács MAMUT, jó néhány foglalkozás, vetélkedő, verseny.

A Szegedi Jazz Napokon fellép többek között a Randy Weston African Rhythms, a David Sanchez Quartet, a Carl Palmer Band a Szegedi Ifjúsági Házban szombaton és vasárnap.

Az első kapavágástól a leletek kiállításba kerüléséig címmel Terei György középkoros régész vetített képes előadást tart a középkori Kána falu feltárásáról a Budapesti Történeti Múzeumban délután ötkor. Az előadáson a megtalált tárgyi anyag legszebb darabjait is bemutatják, majd a program interaktív restaurálási bemutatóval zárul.

A Márton-napi szokásokkal ismertetik meg az érdeklődőket a Szent Márton Újborfesztivál és Libator elnevezésű programon a hétvégén, a szentendrei Skanzenben.

Bernstein Miséjét mutatják be a Zuglói Filharmónia együttesei számos közreműködővel, Böhm György rendezésében este fél nyolckor a Művészetek Palotájában. A karmester Záborszky Kálmán.

November 9.

A Holmes Brothers (Sherman Holmes – basszusgitár, ének, Wendell Holmes – gitár, billentyűk, ének, Popsy Dixon – dob, ének) rockot kever gospellel esti koncertjén az A38 Hajón.

Tőkés Tamás grafikusművész képei mától láthatók a budapesti Le Meridien hotelben, az Egyéni felfedezés az Unlock Art jegyében című kiállítássorozat részeként.

Koncertsorozatotrendeznek a svéd zene atyjának is nevezett Johan Helmich Roman halálának 250. évfordulója alkalmából: a Hortus Musicus 99 együttes Károly Edit énekművész közreműködésével a Budavári Önkormányzat aulájában november 9-én és 23-án este hat órakor lép színpadra. A koncerten szóló- és kamaradarabok mellett svéd nyelvű dalok és kantáták is elhangzanak majd.

November 10.

Szülinapi koncert. Tízéves a Budapest Jazz Orchestra, amely este hét órától, a Merlin Színházban tartja jubileumi és lemezbemutató koncertjét. Legújabb CD-jük a Budapest Jazz Orchestra meets Kalman Olah „Images”. A koncert második felében hallható lesz még számos kompozíció és hangszerelés a BJO repertoárjából.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bartók Béla Énekkarának és Egyetemi Koncertzenekarának jubileumi kiállítása látható november 10-14-ig az Egyetemi Könyvtár Dísztermében (Budapest Ferenciek tere 6.). A tárlat az énekkar alapításának 60. a zenekar megalakulásának 50. és Dr.Baross Gábor művészeti vezető karnagyi pályájának 60. évfordulója alkalmából készült.

November 11.

De jajj! Cigánykabaré címmel kezdődik műsor este hétkor a Spinozában.

Streams lemezbemutató koncert. Snétberger Ferenc és Markus Stockhausen este hétkor a Zeneakadémián mutatja be új albumát.

November 12.

Kisvakond kalandjai. Kiállítás nyílik Zdenek Miller világhírű mesefiguráiból a budapesti Cseh Centrum termeiben délután öt órakor.

Mátyás király bolondos bolondja – Bábműsor nagyméretű marionettfigurákkal a reneszánsz jegyében a mezőkövesdi Közösségi Házban, a Maszk Bábszínpad előadásában.

November 13.

Közös nyelvet találnak. Este fél nyolckor a Budapesti Olasz Kultúrintézetben (Bródy S. utca 8.) kerül sor a firenzei „Gobetti” Reálgimnázium és a budapesti Szent László Gimnázium tanulóinak közös előadására. A „Prometeo” című előadás az antik mítosz elemeit felhasználva mai világunk problémáit elemzi. A darab külön érdekessége, hogy bizonyos dialógusok olaszul és magyarul hangzanak el.

A Kritika vitaestjén a politikai, társadalmi helyzetről beszélgetnek délután öttől a Pallas Páholyban. Vitaindítót tart Kéri László, felkért hozzászóló Gombár Csaba.

Comments are closed.