Forrás: NOL

Folyik az Obama-csapatépítés, Lugar, Hagel és Kerry szenátorok neve merült fel lehetséges külügyminiszterként, Gates pedig vállalná tovább a Pentagont, ha felkérnék rá. Kaliforniában rendőrökkel is összecsaptak a melegházasság felszámolása ellen tiltakozók.

Barack Obama elnök leendő stábfőnökével, “Rambo” Rahm Emanuellel

REUTERS – John Gress

“Rambóként” és “a káromkodósként” is emlegetett, heves vérmérsékletű chicagói politikustársát, a 49 éves Rahm Emanuelt kérte fel Barack Obama, hogy irányítsa majd a Fehér Ház stábját. A szintén “Clinton-ember”, a legutóbbi demokrata elnök csapatát vezénylő John Podesta pedig az átmenetet készíti elő Obama megbízottjaként. Bár Michelle Obama arra számított, hogy több száz napon át kampányoló férje legalább egy napot otthon tölt, a megválasztott elnök folyamatosan tárgyalt Joe Bidennel, a leendő alelnökkel, valamint legközelebbi tanácsadóival. A törvényhozásból érkező Emanuel esetében nincs ilyen gond, de többek esetében összeférhetetlenségi szabályokba ütközhet egy fehér házi kinevezés. A The New York Times ebbe a körbe sorolja Tom Dachsle volt szenátort, akinek távozásakor a szenátusban debütáló Obama átvette a stábját, valamint közeli barátjának is tartott “jobbkezét”, David Axelrodot.

A miniszteri tárcákkal kapcsolatban folyamatosak a találgatások. Robert Gates állítólag maradhat a Pentagon élén, és vállalná is, de nem kapott még felkérést. Ha nem ő lesz, akkor Obama Richard Lugar vagy Chuck Hagel szenátor külügyminiszteri kinevezésével tehet gesztust a republikánusoknak. Demokrata részről John Kerry volt elnökjelölt neve merült fel erre a posztra; ő kedden nagy fölénnyel védte meg szenátusi mandátumát Massachusettsben. Lehetséges nemzetbiztonsági tanácsadóként James B. Steinberg, Gregory Craig, illetve Dennis Ross neve forog; mindannyian jól ismertek kormánykörökben, utóbbi közel-keleti megbízott is volt. Susan E. Rice az USA ENSZ-nagyköveti posztjára esélyes. Gyakori, hogy valamely felkért politikus kikosarazza a leendő elnököt, Ronald Reagannek 1980-ban hatan is nemet mondtak. Stephen Hess professzor a csütörtöki The Washington Post hasábjain azt javasolja Obamának: vegye komolyan, ha valaki ellenkezik.

A csütörtöki kormányülés után Bush a két adminisztráció közötti “puha átmenetet” a demokrácia egyik ismervének nevezte. Az Obama-stábot hamarosan átvilágítják, majd megkaphatják a nemzetbiztonsági tájékoztató anyagokat. Bush és Henry Paulson pénzügyminiszter eközben utolsó nagy nemzetközi feladatára, az egy hét múlva esedékes pénzügyi világcsúcsra készül. Mint kiszivárgott, Washington két, főleg európai részről szorgalmazott döntést nem támogat: egy globális pénzügyi felügyelet felállítását, illetve a kockázati alapok közös szabályozását. Inkább jelenlegi intézmények, megelőzési mechanizmusok megerősítéséről van szó. Obama stábja kitért a válasz elől, hogy a megválasztott elnök kapott-e meghívót az eseményre. Mindenesetre az tűnik kényelmesebbnek, ha nem kötik majd a távozó elnök által vállalt kötelezettségek. Bár Condoleezza Rice külügyminiszter, aki afroamerikaiként nagy büszkeséggel beszélt Obama megválasztásáról, és gratulált neki, a Közel-Keletre utazott, ma már senki nem bízik az eredeti tervben, hogy még Bush alatt izraeli-palesztin békemegállapodást hozhatnak tető alá. Ez már csak a Cipi Livni kormányalakítási nehézségei miatt előre hozott izraeli választások okán sem lehetséges januárig.

HIRDETÉS

Áll a bál Kaliforniában. Több városban, így Los Angelesben, San Franciscóban a több ezer tiltakozó egy része rendőrökkel is összecsapott annak nyomán, hogy a keddi népszavazáson a többség az egyneműek házasságának megszüntetése mellett foglalt állást. Melegjogi szervezetek ezt bírósági úton támadták meg, alkotmányellenesnek nevezve a döntést. A viszonylag meglepő szavazási eredményben figyelemre méltó, hogy zömmel (70 százalékban) az egyébként Obamára szavazó afroamerikaiak mondtak nemet a melegek házasságára.

Comments are closed.