Forrás: JNA – Jewish News Agency

Az Alzheimer-kórt helyezték új megvilágításba az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézetének tudósai; az eredményekről Vizi E. Szilveszter agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke számolt be egy jeruzsálemi konferencián.

Vizi meghívott vendégként tartott előadást az Izraeli Tudományos Akadémia és a Leopoldina Német Természettudományi Akadémia nemzetközi tudományos ülésén, amelyen az idegrendszeri betegségek okairól és terápiás lehetőségeiről esett szó. Mint azt csütörtöki hazatérte után az MTI-nek elmondta, az Alzheimer-kór kialakulásának két elmélete van.

Az első, az úgynevezett kolinerg-elmélet szerint a betegség egy endogén (belső) kémiai anyag, az acetilkolin hiányára vezethető vissza. Ez az ingerületátvivő anyag okolható azért, hogy a kór előrehaladtával először feledékenység, majd érzelmi zavarok lépnek fel, s végül bekövetkezik a teljes elbutulás: a beteg teljesen alkalmatlanná válik a másokkal való együttélésre.

„Ezt az elméletet kísérleteinkben sikerrel kapcsoltuk össze az Alzheimer-kór másik divatos elméletével, amely szerint a betegséget az agyban képződő kóros fehérje (bétaamiloid) lerakódásai okozzák. Mi azt találtuk, hogy ez a kóros fehérje meggátolja, hogy az acetilkolin a nikotinreceptoron keresztül kifejtse hatását. Vagyis az Alzheimer-kórt nem pusztán az acetilkolin hiánya okozza, hanem az is, hogy a kóros protein nem engedi érvényesülni az acetilkolinnak a tanulásra, a memóriára gyakorolt jótékony hatását.

Ez egy vadonatúj eredmény, amelyet hamarosan publikálunk. Nekünk sikerült elsőként összekapcsolni a két elméletet, amelyek közül mindegyik mellett vannak bizonyítékok” – mondta Vizi E. Szilveszter, aki számára a téma egy „régi szerelem”, az átlagos életkor növekedésével ugyanis nő a demenciás betegek száma.

„Ez egy szörnyű betegség, az Alzheimer-kór kettős halált – a lélek, majd a test halálát – okozza” – mondta az agykutató, aki korábban foglalkozott az elbutulással, az Alzheimer-kór és az acetilkolin hiánya közötti összefüggésekkel, majd abbahagyta ezeket a kutatásokat. Most azonban, az új technikával, az intézetben kifejlesztett kétdimenziós mikroszkóppal módszertani új lehetőség nyílt e kettős hatás összefüggéseinek vizsgálatára.

A kutatások fényében a terápiában és a gyógyszerkutatásban nemcsak a fehérjeplakkok megakadályozására kell törekedni, hanem a nikotinreceptorra ható gyógyszerek kifejlesztése és alkalmazására is – hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter.

Forrás: MTI

Comments are closed.