Forrás: NOL

Lemondásra szólította fel Robert Kalinák szlovák belügyminisztert Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke csütörtökön a szlovák parlamentben a szombati dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésen történt rendőrattak miatt, különös tekintettel arra a körülményre, hogy Nyitracsehiben csütörtökön reggel “Halál a magyarokra” feliratra bukkantak a községi autóbusz-megálló falán.

A magyaroknak halált kívánó ismeretlen a “Nemzeti Ellenállás” felirattal tudatta, hogy mely szervezettől kell félniük a magyaroknak. Ilyen bejegyzett szervezet Szlovákiában nincs, de a “Nemzeti Ellenállás” már korábban is hagyott hátra hasonló üzeneteket. Festékszóróval a falu és a közeli Nagycétény magyar feliratait rendre lefújták. A rendőrség ismeretlen elkövetőt keres.

A Csáky vezette MKP további öt képviselője intézett kérdéseket Kalinákhoz, aki a durva rendőri intézkedést a szlovák törvények szigorával indokolta.

– Szlovákiában tiltott a fasiszta propaganda, bűncselekménynek számít”, s ez ellen a szlovák rendőrség minden esetben nagyon keményen fellép – mondta Kalinák. Szerinte a szlovák törvények korántsem olyan liberálisak, mint Magyarországon, “ahol ez nem számít bűncselekménynek”.

HIRDETÉS

Kalinák úgy ítélte meg, hogy Magyarországon nem ismerik igazán a szlovák jogrendet. “Ha otthon valamit megengedhetünk magunknak, nem okvetlenül tudjuk, hogy ugyanez külföldön megengedhetetlen” – magyarázta a belügyminiszter, azt fejtegetve, hogy ha Szlovákia területén valaki más nemzetet fenyeget, azt a nemzetet, vagy ahhoz a nemzethez tartozó személyt a szlovák törvényeknek megfelelően védik meg. Márpedig “itt (a dunaszerdahelyi meccsen) a mi szlovák jogrendünk alapján” ítélve “bűncselekmények sorozata történt”. A szlovák parlamenti bizottságok is erre a megállapításra jutottak, a (magyarok) a karlendítéssel és a bekiabálásokkal bőséges okot szolgáltattak a rendőri fellépésre.    

Kalinák állítása szerint “mindkét oldalon ugyanannyi ember sérült meg”.

Az MKP képviselői nem fogadták el Kalinák okfejtését. Csáky az MTI-nek elmondta: “A rendőrattakot bizonyító felvételeket kértük számon a belügyminiszteren. Világosan értésére adtuk: ha nincs ilyen bizonyítéka, akkor kérjen bocsánatot. Érdemi választ nem adott, ehelyett Magyarországot támadta, bocsánatot pedig nem kért. Azért szólítottam fel lemondásra Robert Kalinákot, mert ebben a kiélezett helyzetben nem megfelelően látja el feladatát. Ahelyett, hogy a feszültség mérséklésére törekedett volna, ilyen magatartást tanúsított” – fogalmazott az MKP elnöke.

Comments are closed.