Forrás: hirszerzo.hu

A Jobbik határlezárási tervei éles reakciókra adtak alapot a szlovák félnél.

Ján Kubis szlovák külügyminiszter védelmébe vette a szombati dunaszerdahelyi rendőrattak résztvevőit és azt követelte, hogy Budapest szedje ráncba a szlovák nagykövetség előtt tüntetőket.

„Mi komoly büntetéssel sújtjuk a rasszista és a fasiszta megnyilvánulásokat, nemkülönben az olyan természetű nacionalizmust, melynek hirdetőit a magyarok szabadon hagyják az utcán menetelni” – idézte Kubist csütörtökön a SITA hírügynökség.

Csütörtökön ismét hallatta hangját a magyarellenes kormánypárti Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke. Arra reagált, hogy a Jobbik a magyar-szlovák határátkelők félpályás útlezárására készül. „Nem tudom, minek kell még történnie ahhoz, hogy a magyar kormány végre lépésre szánja el magát” – mondta Slota, akit szintén a SITA idézett.

„Nyomatékosan felszólítom a Szlovák Köztársaság kormányát, elsősorban a külügyminisztert, hogy egyértelműen tegye fel a kérdést magyar kollégájának: mit akar kezdeni a magyar kormány a budapesti utcákon menetelő újfasiszta és nagymagyar sovinisztákkal, akik az államhatár elfoglalásával akarnak csatlakozni Európához”.

A magyar-szlovák határszakaszon átvezető húsz út félpályás lezárásával kapcsolatos tervekre reagálva Robert Kalinák belügyminiszter leszögezte: a szlovák törvényeknek megfelelően fognak eljárni, „elvégre a schengeni térségben vagyunk. Üdvözlünk minden békés szándékkal érkezőt, de aki a Szlovák Köztársaság területén megsérti a szlovák törvényeket, azzal a rendőrség a szokásos módon fog eljárni”.

Kalinák – a SITA beszámolója szerint – emlékeztetett arra, hogy Szlovákiában nincs olyan jogszabály, amely az útlezárás bármilyen módját megtűrné.

MTI

Comments are closed.