Forrás: NOL

Tudósítói körkép az amerikai elnökválasztás másnapján Barack Obama győzelmének nemzetközi fogadtatásáról.

Jó reggelt, elnök úr – Frankfurtban a DAX-tőzsdemutató képernyő előtt hever a tegnap reggeli egyik német napilap angol nyelvű címmel

REUTERS – Kai Pfaffenbach

Európai UnióAz EU-tagállamok sorra üdvözölték Barack Obamát, és lelkesen nyilatkoztak győzelméről, a demokrata kormányzás ígéretéről – különös tekintettel az európai kapcsolatokra. José Manuel Barroso bizottsági elnök szerint eljött az ideje annak, hogy újszerűen közelítsék meg a világ problémáit. New Deal – mondta Barroso, utalva Roosevelt elnök programjára, amellyel kirántotta Amerikát a nagy válság mocsarából.

Az együttműködés reményében hívta meg Obamát az európai törvényhozásba Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke, aki a kihívások között megemlítette a klímaváltozást. Emlékeztetett rá, hogy az amerikai elnökök közül utoljára Ronald Reagan elnök beszélt az európai törvényhozók előtt, még 1985-ben. Pöttering feltételezi, hogy az új amerikai elnök áprilisban Európába látogat a NATO-csúcsra, és akkor ellátogat az Európai Parlamentbe is, ahol „ötszázmillió európai polgárhoz intézhetné szavait”.

Az elemzések próbálnak a problémákra összpontosítani. November közepén az Egyesült Államok látja vendégül a világ vezetőit a pénzügyi válság megoldására, és a külföldi vendégek kíváncsian várják Obama válaszait is. Az uniós pénzügyminiszterek kedd este mindenesetre megosztva álltak fel a tárgyalóasztal mögül, és pénteken a tagországok még egy gyors csúcstalálkozót tartanak, hogy egyeztessék az álláspontokat. Ám már jól látszik, hogy az amerikai vezető erőre nagyon is szükség lesz, ha a világ szembe akar szállni a krízis kihívásaival.

HIRDETÉS

Blahó Miklós

Nagy-BritanniaBrit politikusok már kora reggel méltatták Barack Obama győzelmét. Gordon Brown kormányfő, az amerikai Demokrata Párt természetes partnere, a Munkáspárt vezetője elismeréssel adózott a szenátor „inspiráló kampánya, haladó értékei, jövőképe előtt, amellyel felvillanyozta a politikai életet”. Brown nyáron Londonban találkozott új partnerével, akinek „nézetei nagyban megegyeznek az övével”. A brit kormányfő az oly sokat emlegetett „speciális viszonyra” utalva hangsúlyozta, hogy a két ország közötti kapcsolat „létfontosságú a gazdasági fellendülés és a biztonság szempontjából”. David Cameron, az ellenzék vezére – aki korábban csekély lelkesedést mutatott Obama iránt – azt emelte ki, hogy „ő az új nemzedék első képviselője a világ politikai vezetésében”.

A londoni székhelyű Európai Külkapcsolati Tanács (European Council on Foreign Relations) állásfoglalásában Mark Leonard igazgató azt tanácsolja az európai vezetőknek, ne elégedjenek meg azzal, hogy „Messiásnak tekintik Obamát, hanem vállaljanak felelősséget a globális problémákért”. A következő két hónapot arra kell kihasználniuk, hogy közös álláspontot dolgozzanak ki olyan kérdésekben, mint a pénzügyi válság megoldása, a NATO afganisztáni missziójának megmentése, az Oroszország arroganciájával szembeni fellépés, a nemzetközi terrorizmus, a Közel-Keleten tapasztalható nyugtalanság, a Kínához fűződő kapcsolatok.

R. Hahn Veronika

Franciaország Obama volt a francia nép favoritja az amerikai elnökválasztáson – árulta el a nagy „titkot” Bernard Kouchner külügyminiszter. Ennek számos kézzelfogható megnyilvánulását lehetett tapasztalni az egész országban, a Trocadéro téri nyilvános összejöveteltől a bárokon át a zártkörű rendezvényekig. A politikai osztály egyöntetű örömmel fogadta Obama megválasztásának hírét, pártoktól függetlenül mindenki a változásról, a nyitásról és az optimizmusról beszél.

Nicolas Sarkozy a megválasztott elnöknek küldött gratuláló levelében hangsúlyozottan említi az „óriási reményt”, amelyet Barack Obama személyesít meg. Rama Yade külügyi államtitkár, a párizsi kormány egyetlen fekete bőrű tagja szerint az amerikai példát követni kellene Franciaországnak is, ami a színes bőrű politikusok jelentősebb szerepvállalását jelentené. Kimondva-kimondatlanul a párizsi politikusoknak már nagyon elegük volt a Bush-adminisztrációból. A Fehér Ház új lakójától azt várják, hogy elődjénél nyitottabb lesz Európa és a multilaterális kapcsolatok irányában.

Rózsa Mihály

NémetországBerlin tárt karokkal várja vissza az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnökét. Barack Obama számára Berlin ismerős terep: júliusi európai turnéján itt tartotta a több mint 200 ezer embert vonzó, a transzatlanti kapcsolatok megújítását szorgalmazó beszédét.

A konzervatív CDU-t is irányító Angela Merkel kancellár gratulált az USA első színes bőrű elnökének, történelminek nevezve győzelmét. Merkel reményét fejezte ki, hogy a baráti-szövetségesi viszonyra alapozva közös erővel tudják megoldani az olyan problémákat, mint a globális pénzügyi válság, a terrorizmus elleni küzdelem, a klímavédelem.

A nagykoalíciós kormány alkancellárja, Frank-Walter Steinmeier az elmúlt hónapokban többször nyilvánvalóvá tette, hogy az illinois-i szenátornak drukkol a Fehér Házért folytatott küzdelemben. – Amerika a külpolitikában is a változásra szavazott – nyilatkozta az SPD 2009-es kancellárjelöltje. Több vezető CDU/CSU-s és SPD-s politikus (Obama sikerét méltatva) arra figyelmeztetett, hogy a 44. amerikai elnökre a felfokozott elvárások miatt óriási teher nehezedik. Horst Köhler államfő kifejezetten óvott a csodavárástól. A liberális FDP külpolitikai szakértője, Werner Hoyer szerint Obama győzelme az amerikai demokrácia öngyógyító erejének bizonyítéka. A zöldek külpolitikusa, Jürgen Trittin úgy látja, Amerika érdekei tudatában, de együttműködésre kész multilaterális szereplőként tér vissza a nemzetközi porondra.

Dési András

OroszországVisszafogott optimizmussal fogadta Moszkva az amerikai elnökválasztás eredményét. Barack Obama győzelmére az orosz tőzsde emelkedéssel reagált szerda délelőtt. Az orosz elnök táviratban gratulált az Egyesült Államok 44. elnökének, bízva a konstruktív kapcsolatok kialakításában. Dmitrij Medvegyev azonban tegnap elmondott első elnöki beszédében nem tért ki részletesen a választás eredményére.

Általános meggyőződés szerint alapvetően nem változik Obama győzelmével Moszkva és Washington hűvösebb viszonya, ugyanakkor a vezető politikusok inkább kedvezően fogadták a republikánus John McCain felett aratott demokrata győzelmet. – Obama fiatal ugyan, de az a politikus, aki érti, hogy Oroszország megváltozott: olyan ország lett, amellyel közösen kell keresni a megoldásokat, és amelyet tisztelni kell – mondta Jurij Luzskov, Moszkva polgármestere.

– Hagyományosan a republikánusokkal könnyebben találtuk meg a hangot, most azonban ez inkább fordítva van – jelentette ki az Echo Moszkvi orosz rádiónak Vitalij Csurkin. Az ENSZ állandó orosz képviselője ráadásul régi ismerőse Joe Bidennek, a januárban beiktatandó államfő alelnökének.

Nyilas Gergely

Közel-Kelet Szkepticizmussal és némi reménykedéssel fogadták a Közel-Keleten Barack Obama megválasztását. Az arab sajtó azt tükrözi, hogy nem várhatnak nagy változást az Egyesült Államok közel-keleti politikájában, hiszen úgy látják: Obama teljes mértékben elkötelezett Izrael mellett. „Arculcsapásként” élték meg, amikor az Izrael-barát lobbicsoport, az AIPAC egyik rendezvényén azt mondta, hogy Jeruzsálem Izrael oszthatatlan fővárosa. A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet tekintik államuk fővárosának. A floridai és New York-i zsidó választóközösségnek tett szívességként értékelte az arab sajtó, hogy Obama korábban ellátogatott Izraelbe, és útba ejtett palesztin területeket is.

Obama számára talán jó hír, hogy az izraeli sajtó is cinizmussal fogadja megválasztását. Hónapok óta folyik a találgatás: vajon a muzulmán felmenővel is rendelkező, Husszein névvel megáldott Obama megbízható-e, megvédi-e Izraelt? A Haarec napilap internetes kiadásában megjelent cikkében azt fejtegeti a szerző, hogy mivel Obama tanácsadói Izrael-barátok, ezért valószínűleg Obamától sem kell tartani. Ugyanakkor – figyelmeztet az izraeli lap – az új amerikai elnök feltehetően megvárja, mi lesz a februári előre hozott izraeli választás eredménye, mielőtt komolyabb munkába kezd a Közel-Keleten. (Munkatársunktól)

Comments are closed.