Forrás: Stop!

Barack Obama komolyan veszi a közel-keleti béke megteremtését – mondta Mahmúd Abbász palesztin elnök szerdán Budapesten.

Barack Obama komolyan viszonyul a közel-keleti kérdéshez és komolyan kívánja annak megoldását – hangsúlyozta Mahmúd Abbász azt követően, hogy tárgyalt Göncz Kinga külügyminiszterrel.

A palesztin elnök hozzátette: három hónapja Barack Obama biztosította a palesztinokat arról, hogy a prioritások között előre sorolja majd a közel-keleti kérdést. Mahmúd Abbász így azt reméli, hogy az új amerikai vezetés kiemelten kezeli majd a közel-keleti békét.

Az MTI azon kérdésére, hogy vajon a kedden megválasztott elnök jobban érti-e a közel-keleti kérdést, mint a jelenlegi elnök, a palesztin vezető azt mondta: egyik elnök sem saját tapasztalataira, hanem tanácsadóira támaszkodik.

A palesztin elnök, megerősítve korábbi kijelentését, hangsúlyozta: ebben az évben már nem születhet meg a békemegállapodás a palesztinok és az izraeliek között.

November 9-én azonban újra tárgyalóasztalhoz ülnek a felek Egyiptomban. A jövő heti tanácskozás célja a palesztin belső béke megteremtése. A megbeszélésen szó lesz a biztonsági erők újraszervezéséről és egy átmeneti szakértői kormány felállításáról. Ennek a kabinetnek a feladata lenne a választások kiírása és lebonyolítása – mondta Mahmúd Abbász.

Göncz Kinga külügyminiszter a szerdai budapesti megbeszélés után kiemelte: az Európai Unió külügyminiszterei egyetértenek azzal, hogy az egyik legfontosabb kérdés az EU és az Egyesült Államok közös elkötelezettsége a közel-keleti békéért. Az unió azt szeretné, ha ebben a kérdésben szoros együttműködés lenne az amerikai vezetéssel – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Hozzátette: Magyarország erejéhez mérten szeretne hozzájárulni a közel-keleti béke megteremtéséhez.

Magyarország legutóbb ötven millió forintnyi segélyt nyújtott Palesztinának, emellett például rendszeresen fogad ösztöndíjasokat.

Magyarország már az 1970-es évektől kezdve széleskörű kapcsolatokat tart fenn Palesztinával. Ennek ellenére magyar elnök idén márciusban látogatott először a Palesztin Autonóm Területekre. Sólyom László akkori útját viszonozza most Mahmúd Abbász budapesti látogatásával. A palesztin elnök a magyar államfő és a külügyminiszter mellett találkozott a házelnökkel és a Fidesz elnökével is.

Comments are closed.