Forrás: hirszerzo.hu

Remélik, hogy a megválasztott elnök levonja majd a jelenlegi amerikai vezetés által elkövetett hibák tanulságait, és felhagy “az Izraelnek kedvező, részrehajló politikával”.

A Gázai övezetet ellenőrző Hamász palesztin mozgalom hajlandó lenne tárgyalni Barack Obamával, a megválasztott új amerikai elnökkel – jelentette ki Iszmaíl Haníje, a Hamász-kormány vezetője csütörtökön Gázában.

“Készen állunk párbeszédet folytatni az új amerikai elnökkel a palesztin nép jogairól” – mondta a Washington részéről terrorista szervezetnek tekintett mozgalomhoz tartozó kormányfő. Haníje reményét fejezte ki, hogy Obama levonja majd a jelenlegi amerikai vezetés által elkövetett hibák tanulságait, és felhagy “az Izraelnek kedvező, részrehajló politikával”.

Az Egyesült Államok mellett a zsidó állam és az Európai Unió egyaránt terrorszervezetnek tekinti a Hamászt, amely erőszakkal vette át a hatalmat a Gázai övezetben 2007 júniusában a mérsékelt Fatahtól, amelynek elnöke, Mahmúd Abbász Washington szövetségese. Barack Obama júliusi közel-keleti látogatásán támogatásáról biztosította azt az izraeli álláspontot, hogy a zsidó állam nem tárgyal a Hamásszal.

A két rivális palesztin szervezet között nagy a feszültség a Hamász tavalyi hatalomátvétele óta. A Fatah csütörtökön közölte, hogy a Hamász erői őrizetbe vették több tucat aktivistáját a Gázai övezetben. Kilenc embert végül szabadon engedtek, de a Fatah közlése szerint közel 40 híve továbbra is a rivális csoport fogságában van.

A Fatah szóvivője szerint az őrizetbe vételekkel a Hamásznak az volt a célja, hogy szabotálja a palesztin belviszály megszüntetését célzó találkozót, amelyet néhány napon belül, egyiptomi közvetítéssel Kairóban rendeznek meg.

MTI

Comments are closed.