Forrás: Stop!

Étienne Sved Fotografikus – Egy képfelfedező útja Budapesttől Manosque városáig címmel nyílt kiállítás a Budapest Galériában. A fotózást a grafikával ötvöző, magyar származású művész alkotásait először láthatja a budapesti közönség.

“Étienne Sved ott látta meg a szépséget, ahol más nem vette észre” – fogalmazott a csütörtök esti megnyitón a művész unokája, hozzátéve, hogy kísérletező kedvű nagyapja találta fel a különböző képzőművészeti ágakat ötvöző “fotografika” műfaját.

A fotografikus özvegye, Yvette Sved felidézte, hogy férje Magyarországon grafikát tanult, egy reklámügynökség vezetőjeként több plakátot is tervezett, mielőtt a harmincas évek végén, a kormány egyre markánsabb zsidóellenes politikája miatt elhagyta az országot. Hét évig Egyiptomban élt, ahol autodidakta módon tanult meg fényképezni – az afrikai országban készült portréiból több is látható a kiállításon – , majd Franciaországba költözött, ahol rövidesen elismert művész vált belőle.

A 70 művet bemutató kiállítás Étienne Sved “egyszerre költői és realista művészetének, egyedülálló életművének egy szeletét mutatja be” – fogalmazott Markovics Ferenc fotóművész a megnyitón.

A december 7-ig megtekinthető kiállításon a portrék mellett különleges formájú köveket és növényeket felnagyítva ábrázoló fotók, nonfiguratív, szétfolyó ábrák, és különböző témájú fotómontázsok egyaránt láthatóak.

Étienne Sved 1914-ben született Székesfehérváron, Süsz István néven. A Bauhaus iskolájához csatlakozott, ahol Moholy-Nagy László volt a mestere. 1938-as emigrálása után egy ideig Egyiptomban élt, majd Franciaországban telepedett le. Reklámcéget és könyvkiadót egyaránt alapított, miközben olyan irodalmárok köteteihez készített illusztrációkat, mint Jean Cocteau és Tristan Tzara. 1996-ban hunyt el.

Comments are closed.