Forrás: Magyar Hírlap

Sátoros ünnep néven nyolcnapos zsidó összművészeti fesztivált rendez Monostorapátiban, a Művészetek Völgyében július 26. és augusztus 2. között a Sirály és a Marom Budapest. Két helyszínen zajlik majd a több mint száz, nemcsak a kortárs zsidó kultúrát bemutató program. A rendezvény nem csupán a magukat zsidónak vallóknak szól, célja egyben az is, hogy népszerűsítsék a különböző eszmék, vallások összeférését, összetartozását.

A Sirály színpadon lesznek a zenés fellépések, magyar és nemzetközi előadók adnak koncerteket. Meghallgathatjuk többek között az izraeli Laroz Sound Systemet, a francia Anakronic Electro Orcestrát, a londoni Emunah-t, a Csókolomot, a Zubolyt és a Popivan zenekart, valamint Szalóki Ágit. A magyar dzsesszzene olyan ígéretes alakjai is leutaznak a Balaton-felvidékre, mint Lamm Dávid, Kardos Dániel, Sütő Márton, Szesztai Dávid és Ágoston Béla.

A művelődési ház és kertje nappal a beszélgetések, színházi előadások helyszíne lesz, este pedig a filmkluboké. A Táp Színház, a Budapesti Zsidó Színház és a Shu Műhely előadásait tekinthetik meg az érdeklődők. A LUMU, a Láthatatlan filmek klubja olyan filmekkel jelentkezik, amelyeket még sehol sem mutattak be, majd a vetítések után a közönséggel együtt kielemezik, véleményezik őket. A művelődési ház otthont ad workshopoknak, műhelymunkáknak is, ahová minden vállalkozó szellemű jelentkezőt várnak. Kipróbálhatjuk magunkat a színpadon, filmrendezés közben, zenekomponálásban és tánckoreografálásban is. Segít minket Szász János rendező, Andrew Hefler színész, Dékány Edit koreográfus, Bob Cohen népzenész és zenegyűjtő, valamint Párniczky András dzsesszzenész. A fellépők és a közönség a nyolc nap alatt együtt dolgozik.

Felidézik a fesztiválozás kezdeteit, amikor még azzal a céllal szerveztek rendezvényeket, hogy az embereknek legyen alkalmuk ismerkedni, beszélgetni, és ne csak az evés, ivás, tombolás jelentse a szórakozást, hanem vegyék ki a részüket az előadások előkészületeiből is. Ezért illesztették a programok közé mindennap a workshopokat.

Elengedhetetlen a zsidó ételspecialitások, valamint a kóser konyha bemutatása. A közönség a főzésből is kiveheti részét, elsajátíthatja a finom ízek titkát.

Beszélgetések

A Monostorapáti Művelődési Házban beszélgetések is zajlanak majd. Mások mellett Vári György és Kornis Mihály hallható. A meghívottak között szerepel György Péter esztéta és Nádasdy Ádám nyelvész is.

Szeredi Helga

Comments are closed.