Forrás: Népszava

A libanoni Hezbollah szerdán átadta a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) a 2006-ban Libanonban elrabolt két izraeli katona földi maradványait az Izraellel kötött fogolycsere-megállapodás keretében – közölte a síita szervezet egyik tisztségviselője.

„Annak ellenére, hogy háborút indítottak ellenünk, átadjuk Ehud Goldvasszert és Eldad Regevet” – mondta Vafik Szafa a két koporsó előtt. A fogolycsere közép-európai idő szerint fél 9 körül kezdődött meg, a formalitásokat a határon, a libanoni Nakúra és az izraeli Rós-Hanikra között bonyolítják le. 1991 óta ez a nyolcadik fogolycsere a két fél között.

A síita mozgalom az utolsó pillanatig hallgatott a két katona sorsáról, de a halálukról szóló izraeli értesüléseket a Hezbollah televíziója, az al-Manar még a koporsók átadása előtt megerősítette. A koporsók a Hezbollah gépkocsioszlopával érkeztek meg Nakúra határvárosba, s ott adták át az ICRC megbízottainak, akik saját járművükön szállították tovább a katonák földi maradványait.

A Hezbollah gerillái 2006. július 12-én ejtették fogságba izraeli területen a libanoni határ közelében Ehud Goldvasszer és Eldad Regev izraeli tartalékos katonákat, akiket magukkal hurcoltak Libanonba. Izrael ezt követően háborút indított a Hezbollah ellen. A 34 napig tartó összecsapásokban mintegy 1200 libanoni és 160 izraeli vesztette életét.

A két, fogságba esett izraeli katona háza előtt összegyűlt családtagok, barátok és szomszédok könnyekben törtek ki, amikor a tévéképernyőn meglátták a fekete koporsókat. „Ezért megfizetsz, Naszrallah” – mondták többen a zokogó, imádkozó, hajukat tépő gyászolók közül a két észak-izraeli településen, Haszan Naszrallah sejkre, a Hezbollah vezetőjére utalva.

A koporsók átadása után az egyezmény szerint Izraelnek haladéktalanul el kell engednie az öt libanoni foglyot, akiknek Simon Peresz izraeli elnök előző este megkegyelmezett. A szabadulók között van a Palesztinai Felszabadítási Fronthoz tartozó Szamir Kantar, akit 1980-ban ötszörös életfogytiglanra s további 47 évre ítélték, mert megölt egy izraeli rendőrt, egy polgári személyt és annak a lányát. A másik négy személy a 2006 nyarán vívott háborúban esett fogságba.

A libanoni foglyokat szerdán kora reggel az egyik határ menti izraeli katonai támaszpontra szállították. Korábbi hírek szerint csak azután adják át őket a vöröskereszt libanoni képviselőinek, hogy izraeli törvényszéki orvosok DNS-vizsgálattal azonosítják a két halott izraeli katonát a támaszponton.

Libanonból az Iszlám Egészségügyi Bizottság és a polgári védelem mintegy harminc autója indult a határra, hogy a kiszabaduló foglyok egészségügyi állapotát átadásuk után megvizsgálja.

A július 7-én megkötött fogolycsere-megállapodás alapján, amelyet Gerhard Conrad német ENSZ-közvetítő hozott tető alá, Izraelnek át kell adnia csaknem 200 Hezbollah- és palesztin fegyveres földi maradványait is. Az első ICRC-teherautó közép-európai idő szerint fél 11 körül lépte át az izraeli határt nyolc Hezbollah-fegyveres földi maradványaival. Az első teherautót mintegy húsz gépkocsiból álló karaván követi, izraeli motoros rendőrök kíséretével.

A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista mozgalom az „ellenállás és a Hezbollah nagy győzelmének” nevezte szerdán a foglyok és a holttestek cseréjét. Nabíl Kauk, a Hezbollah dél-libanoni vezetője már előző nap kijelentette, hogy a fogolycseréhez adott hozzájárulás Izrael vereségének hivatalos beismerése. Azt mutatja, hogy Izrael katonai és politikai téren megalázó vereséget szenvedett a libanoni ellenállástól.

Libanonban szerdán munkaszüneti nap van a fogolycsere tiszteletére. A Hezbollah támogatói Nakúrában rövid fogadóünnepséget tartanak, a hivatalos ceremóniát a bejrúti repülőtéren rendezik meg az államfő, a miniszterelnök és a parlament elnökének részvételével. Később Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője mond beszédet a mozgalom fellegvárában, Bejrúttól délre, várhatóan óriási ünneplő tömeg előtt.

MTI

Comments are closed.