Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2008. július 15.

Sátoros ünnep elnevezéssel önállóan szervez összművészeti fesztivált  Monostorapátiban július 26. és augusztus 2. között a Marom Budapest; a progresszív zsidó kultúrával foglalkozó non-profit szervezet az előző két évben a Művészetek Völgye keretében, idén a Kapolcsi  Bűvészeti Napok szomszédságában kínál több mint 100 programot – mondta Schönberger Ádám szervező a rendezvényt beharangozó keddi  budapesti sajtótájékoztatón.

A Király utcai Sirály kölcsönzi nevét a monostorapáti szabadtéri színpadnak, a fesztivál másik helyszíne a község  művelődési háza lesz, amely termeit és kertjét is megnyitja a  Sátoros ünnep idejére.

Schönberger Ádám tájékoztatása szerint az önállósághoz 5 millió  forintnyi forrást sikerült összegyűjteniük alapítványoktól és  magánszemélyektől. Hiányzik még azonban egy jelentős összeg az  úgynevezett infrastrukturális létesítmények (például mobil vécék,  tusolók) működtetéséhez, ezért – eredeti elképzelésükkel szemben –  nem tudják ingyen adni a belépőket, egy-egy jegy ezer forintba kerül  majd.

Így is számos önkéntes vállalt munkát, a külföldről érkezők  többsége nem kér honoráriumot, mások mérsékelt gázsit fogadnak el.  Monostorapáti község lakói is igen segítőkészek – hangsúlyozta a  szervező, hozzátéve, hogy a csatornázás befejezését a fesztivál  kezdetére időzítik.

A zenei programok sokrétűek, világzene, dzsessz és zsidó zene  szól, de – jegyezte meg Schönberger Ádám – olyan feldolgozásban, ami  kortárs, a fiatal generációhoz közelálló interpretáció. Fellép az  Izraelből érkező Laroz Sound System, amely nemrég a Corvin-tetőn  aratott hangos sikert. Vendégük lesz a különleges hangzású francia  Anakronic Electro Orkestra és Londonból a híres Emunah.

Természetesen számos magyar együttes gazdagítja a kínálatot:  fellép a Specko Jedno, a Zuboly, a Csókolom, a Grencsó Bio  Kollektív, a Nigun és a VII. és XIII. kerület határmezsgyéjén  szerveződött Hagesher, amelynek szólistája Szalóki Ági. A  koncerteket zenei workshopok egészítik ki, Bob Cohen egy jiddis  zenei konferenciáról, Weimarból érkezik néhány muzsikus társával, és  Párniczky András is vállalt műhelymunkát.

A színházi workshopot Andrew Hefler vezeti, ő improvizációs  technikákat mutat be. A Budapesti Zsidó Színház, amely a soproni  Volt Fesztiválon két díjat is elnyert, a Jónás könyve és a Hunkrunk,  avagy szemérmes nem tanul című előadásokat viszi Monostorapátiba. A  TÁP Színház pedig antirasszista etűdjét mutatja be.

A táncprogramok nézői a tradicionális zsidó tánc és a kortárs  mozgásművészet termékeny találkozásának szemtanúi lehetnek, de részt  vehetnek a műhelymunkában is.

Schönberger Ádám a fesztiválra tervezett  kerekasztal-beszélgetésekről szólva úgy vélte: a zsidó kultúra és az  arról alkotott kép átalakulóban van. Ő maga pozitív változást észlel  – jegyezte meg, kiemelve, hogy Monostorapátiban Kornis Mihály,  György  Péter, Schiffer András, Nádasdy Ádám és a Közép-európai  Egyetem, valamint a Magyar Tudományos Akadémia judaisztikai  kutatócsoportjának munkatársai ütköztetik majd véleményeiket e  kérdésről.

Susánszki Eszter szervező hozzáfűzte: fontos cél a folytonos  párbeszéd, mint a zsidó kultúra központi elemének hangsúlyozása.  Jövőre még tágabb európai kontextusban szeretnék megrendezni a  fesztivált, érdeklődő partnerek máris mutatkoznak például  Nagy-Britanniából.

A zsidó vallásban a sátoros ünnep a termés begyűjtésének örömünnepe, a sátorra való utalás a pusztai vándorlás emlékét idézi.

(MTI)

Kapcsolódó Cikkek

Faragjunk-e keresztényt zsidóból?Lázadó fiatal rabbikTemetetlenülÚjraéled a váci zsinagógaMegünneplik a Fák Újévét a KultiplexbenKell-e egységes zsidó képviselet?Fel kéne szabadulni márMeggyilkolt zsidóságom és magyarságom közös feltámadásaLefújta a gárda elleni tüntetést a csabai zsidó hitközségAhogy az apostolok…további cikkeink

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.