Forrás: NOL

Csak átmeneti megoldás az új bejrúti kabinet?

Népszabadság * Páll Zoltán * 2008. július 16.

Az új kormány megalakításával végéhez ért a két éve tartó libanoni politikai válság, amely lerombolta a gazdaságot és majdnem polgárháborúhoz vezetett. A 30 főből álló kabinetben a Hezbollah vezette, többségében síita és keresztény ellenzék 11 miniszteri bársonyszéket kapott. Ezzel teljesült abbéli követelése, hogy megvétózhassa azokat a kormánydöntéseket, melyekkel nem ért egyet. Bejrút, 2008. július

A cédrusok országa Rafik al-Hariri exkormányfő 2005-ös meggyilkolása és a szíriai hadsereg távozása óta forrong. Azóta számos, a damaszkuszi rendszerrel szemben álló politikai és közéleti személyiség ellen követtek el merényletet. A feszültségek azonban az Izrael és a Hezbollah síita fegyveres szervezet között lezajló háború után robbantak ki. 2006 decemberében a síita miniszterek kivonultak a kormányból, az ellenzék pedig blokád alá vette Bejrút központját, megbénítva az infrastruktúrát, elűzve a külföldi befektetőket. Egy évvel ezután az államfői poszt is üresen maradt, miután a Szíria-barát Emil Lahud mandátumának lejárta után a szemben álló felek képtelenek voltak megegyezni utódjáról. Végül 2008. május elejére Libanon az összeomlás szélére jutott. A Nyugat-barát, főleg szunnita, keresztény és drúz kormányerők kísérletet tettek a Hezbollah illegális telefonhálózatának felszámolására, mire az iszlamisták nagyszabású fegyveres offenzívával válaszoltak. A belharcoknak a katari Dohában megkötött egyezmény vetett véget, ahol teljesítették az ellenzék követeléseit a vétójoggal kapcsolatban, és államfővé választották Michel Szulejmant.

A mintegy másfél hónapos marakodás után megalakult „nemzeti egységkormány” azonban ideiglenes gyógyírnek tűnik az ország bajaira. A két szemben álló politikai blokk ugyanis homlokegyenest ellenkező jövőt képzel el az ország számára. Az Irán és Szíria utasításait követő Hezbollah Libanont a cionizmus elleni harc bázisaként képzeli el. A Nyugattal szövetséges tábor azonban ki akar vonulni az arab-izraeli konfliktusból, és szeretné elérni a síita szervezet lefegyverzését.

A kormány mandátuma tíz hónap múlva lejár, addig pedig nem valószínű, hogy az álláspontok a sorsdöntő kérdésekben közelebb kerülnének egymáshoz, illetve enyhülne a felekezetek között mélyülő szakadék. A választási vereséget valószínűleg egyik fél sem lesz hajlandó elismerni, ami újabb válságot robbanthat ki. Nincs tehát béke a cédrusok alatt.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.