Forrás: JNA – Jewish News Agency

Brazil-angol táncprodukcióval, az Aequus című kortárs darabbal nyitja meg kapuit a 9. Nemzetközi Kortárs Táncfesztivál az Isztriai-félsziget festői városkájában, Svetvincenatban pénteken.

Az Aequus című darab táncos-koreográfusa Jean Abreu, aki ezért a produkcióért több nemzetközi díjat és elismerést kapott. Ezen kívül több horvát, valamint svájci, francia és spanyol táncegyüttes lép föl.

A Vjesnik című zágrábi napilap híradása szerint az egyik legizgalmasabb és legismertebb francia táncos-koreográfus, Martine Pisani „Sans” című munkáját együttese, a La Compagnie du solitaire előadásában láthatja a dél-isztriai, középkori városka közönsége az ötnapos fesztivál ideje alatt.

A táncfesztivál kísérő eseménye lesz Jakov Sedlar neves horvát rendező Yudith című dokumentumfilmjének vetítése Yehudit Arnonról, az izraeli tánc nagyasszonyáról, aki a legendás Kibbutz Contemporary Dance Company (Kibuc Kortárs Táncegyüttes) megalapítója és mai napig művészeti vezetője.

Az izraeli együttes tavaly nagy sikerrel szerepelt a svetvincenati fesztiválon, s a városka honlapján a mai napig láthatók az előadásukról készült fotók.

Yehudit Arnon Juditként látta meg a napvilágot 1926-ban Révkomáromban (Komárno) magyar ortodox zsidó családban. A vészkorszak idején Juditot családjával együtt Auschwitzba hurcolták. Ott a tánc mentette meg az életét, ugyanis karácsonykor a tábor fegyveres őrei megparancsolták neki, hogy fagyban, hóesésben mezítláb táncoljon órákon át. A tábor felszabadulása után 1945 májusában egy olasz menekülttáborból Haifába ment. Galileában, a Gááton kibucban telepedett le férjével együtt, s szabadidejében szervezte meg fiatalokból a tánccsoportot.

A világhírűvé vált izraeli együttest 1970-ben alapította, s vezetője, koreográfusa az a Rami Beer, aki tanítványa volt.

A Kibbutz Contemporary Dance Company-t először 2001-ben láthatta a magyar közönség a Pesti Magyar Színházban.

Forrás: MTI

Comments are closed.