Forrás: Stop!

Schönberger Ádám – Fotó: STOP/Szokolay László

Nem iparosodott kommerciális, hanem underground, nonprofit és alapvetően résztvevő fesztivált terveznek a Kapolcsi Bűvészeti Napokon belül a Marom Zsidó Kulturális egyesület tagjai.

Grassroot, független, nonprofit, és nagyon alulról szerveződő, úgynevezett résztvevő programokat terveznek a Kapolcsi Bűvészeti Napokon belül Monostorapátiban a Marom Zsidó kulturális egyesület tagjai. Annak ellenére, hogy a különböző programokra összesen csak ötmilliós költségvetésük van, a Maromnak még így is sikerült színházat, külföldi és magyar zenei előadókat, filmklubot és zsidó konyhát csinálni a falu művelődési háza körül több helyszínen.

A helyzet azért alakult így, mert fél évvel ez előtt megroggyant a kapolcsi fesztivál anyagi háttere. A fiatalok elkezdték maguknak, önköltségen megszervezni a rendezvényt. Mint azt Schönberger Ádám, a Marom egyik vezetője elmondta, az elején a terv az volt, hogy olyan programot tesznek le az asztalra, amelyhez a kapolcsi fesztiválnak nem kell semmit adni, kivéve Monostorapáti helyszínt és a szükséges infrastruktúrát. Ehhez képest a Kapolcsi Bűvészeti Napok most egy fillérrel sem támogatja a rendezvényt, ami végül alapvetően nem is baj, mert képesek önállóan megoldani mindent.

A minimális költségvetéshez ráadásul még hozzájön az is, hogy infrastrukturális kiadásokra jelenleg még mindig nincs meg a fedezet. Ez várhatóan további kétmillió forint lesz, ezért végül ezer forintos napi belépőjegyet fognak szedni. Ha sokan mennek, akkor Schönberger szerint fenn tudják tartani magukat. A főszervező hozzátette, bár az ötmillió kevés, de rengeteg fellépő ingyen jön. A külföldi zenekarok mindegyike például, tudván, hogy a szervezők milyen helyzetben vannak, ingyen vállalták a fellépést. A magyar művészek pedig kapnak egy minimális gázsit. A szervezők társadalmi munkában csinálják feladataikat és résztvevőktől is várják, hogy hozzáteszik azt amit hozzá lehet.

Schönberger azt is elmondta, alapvető koncepció volt, hogy szeretnének olyan fesztivált csinálni, ami nem olyan mint a többi. Nem az “agyon kommercializált brandekről” szól, hanem arról: a résztvevők beszélgetni tudnak, a pár nap alatt közelebb kerülhetnek egymáshoz, a zenei kínálatban pedig főleg a burjánzó budapesti progresszív undergroundot lehet megtalálni. Lesznek jazz- és világzenei programok, sőt a Marom, mint progresszív zsidó szerveződés olyan zenekarokat hívott meg, akik nem a hagyományos, például klezmert játsszák, hanem azt új interpretációba teszik. Terveznek még work-shopokat, ahol improvizációs technikákat és zenét lehet tanulni. Előadásokat tart a Táp Színház és a Budapesti Zsidó Színház is, valamint kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek például György Péterrel, Schiffer Andrással, Nádasdy Ádámmal. Az ígéretek szerint minden nap reggel 10-től hajnal hatig programok lesznek és még kóser konyhát is ki lehet majd próbálni, ahol nem kisebb név, mint Kozi, a Paprika TV raszta sztárja fog főzni. Szállást pedig általában a helyi lakosoknál, vagy kertekben sátrazva lehet megoldani, de lesz egy 100-200 fős kemping is zuhanyzóval.

Szerző: HPG

Comments are closed.