Forrás: NOL

Izrael a csere érdekében megkegyelmezett a többszörös gyilkos Szamir Kantarnak

NOL * Népszabadság Online * 2008. július 16.

Megkezdődött szerdán reggel az izraeli-libanoni fogolycsere a két ország határán – közölte a Vöröskereszt képviselője.

Halott a két izraeli katona, akikért cserébe a  Hezbollah öt tagjának kiszabadulását várja az izraeli fogolycserétől. A Hezbollah televíziója két koporsót mutatott be a fogolycseréről készült szerda reggeli tudósításában.

Vafik Szafa, a síita szervezet egyik vezetője megerősítette,  hogy átadták a két katona földi maradványait. A Hezbollah első ízben erősítette meg, hogy a 2006-os háborúban elfogott két katona meghalt. Az izraeli hatóságok DNS-vizsgálattal végzik el a holttestek azonosítását.

A libanoni síita Hezbollah fegyveres szervezet televíziója korábban azt közölte, “a libanoni-izraeli határra vittek két izraeli  katonát a tervezett fogolycserére”, de az al-Manar tv-csatorna tudósításából, amely a szervezet egyik magas rangú biztonsági vezetőjére hivatkozott, korábban nem derült ki, hogy a katonák életben vannak-e.

Izrael a csere érdekében megkegyelmezett a többszörös gyilkos Szamir Kantarnak

Simon Peresz izraeli államfő kegyelemben részesített kedd este öt libanoni  foglyot, köztük a többszörös gyilkos Szamir Kantart, akit Izrael a  Hezbollah libanoni síita szervezettel kötött  fogolycsere-megállapodás alapján enged szabadon. Peresz nagyon nehéznek nevezte a döntést, de hangsúlyozta, hogy az államnak kötelessége haza hozni katonáit.

Az öt libanoni fogolyért, illetve mintegy kétszáz arab gerilla  maradványaiért cserébe a Hezbollah visszaad két izraeli katonát,  akit 2006 júliusában ejtett fogságba. A két katona sorsáról nem  lehet biztosat tudni, de az izraeli kormány azt feltételezi, hogy  meghaltak. Egy libanoni újság kedden azt írta, hogy az egyik katona  még fogságba esésének napján meghalt, a másik pedig megsebesült, és  nem tudni, hogy vele mi történt.

A fogolycserét a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságán keresztül  bonyolítják le, a művelet szerdán délelőtt, helyi idő szerint 9  órakor meg is kezdődik. A helyszín a libanoni határ közvetlen  közelében fekvő észak-izraeli Ros Hanikra város lesz. A libanoni foglyokat innen Nakúra dél-libanoni tengerparti városba viszik, ahol  hivatalosan fogadják őket. A két izraeli katonát, Ehud Goldwassert  és Eldad Regevet, vagy földi maradványaikat egy észak-izraeli támaszponton azonosítják az izraeli hatóságok.

A Hezbollah gerillái 2006. július 12-én ejtették fogságba  izraeli területen a libanoni határ közelében Ehud Goldwasser és  Eldad Regev izraeli tartalékos katonákat, akiket magukkal hurcoltak  Libanonba. Izrael ezt követően indította meg a második háborút  Libanon ellen. A 34 napig tartó összecsapásokban 1200 libanoni és  160 izraeli vesztette életét.

Az izraeli kormány kedden hagyta jóvá a fogolycserét. Huszonkét  miniszter szavazott mellette, három – Daniel Friedmann igazságügyi,  Ronni Bar-On pénzügy-, valamint Zeév Boim építés- és lakásügyi  miniszter – pedig ellene.

Izrael és a Hezbollah német és ENSZ-közvetítéssel július 7-én  kötött megállapodást a fogolycseréről. 1991 óta ez lesz a nyolcadik fogolycsere a két fél között.

(MTI)

Kapcsolódó Cikkek

Ne folytassák a telepek építését – Amerikai nyomás Izraelre a béke érdekébenOlmert tengeri blokáddal állíttatná le az iráni atomprogramotA Hamász kész tárgyalni a tűszünet feltételeirőlBejrút a Hezbollah kezénIzrael elutasítja a Hamasz tűzszüneti ajánlatátCarter a damaszkuszi útonSarkozy a palesztin állam gyors létrehozását sürgetiMiért nem tartóztatták le Almogot?Bush esélyt lát a békére, így májusban visszatér a Közel-KeletreWashington ellenzi egy kelet-jeruzsálemi zsidó lakónegyed tervezett bővítéséttovábbi cikkeink

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.