Forrás: HETEK

Terrortámadás érte az isztambuli amerikai konzulátust. A fegyveresek egy autóból tüzet nyitottak a diplomáciai képviselet épületére. Az őrök viszonozták a lövéseket. Három terrorista és három rendőr meghalt.

Egyelőre nem tudni, ki áll a támadás hátterében, a CNN-Türk török hírtelevízió úgy tudja: az egyik terroristának szíriai útlevele volt.

A szakértők szerint ez egy félresikerült merénylet volt. Valószínű, hogy az eredeti terv szerint a támadók miután lelőtték az őröket, be akartak hajtani a kerítésen, hogy odabent robbantsanak, de ez nem sikerült.

“Elítéljük a terrorizmus minden fajtáját, és országunk vállvetve küzd azok ellen, akik ilyen cselekedetek mögött állnak” – mondta Abdullah Gül török államfő, utalva arra, hogy országa fontos szövetségese az Egyesült Államoknak a terrorizmus elleni harcban.

Törökországban nem ritkák a hasonló támadások. A legsúlyosabb merényletet 2003 novemberében Isztambulban követte el az Al Kaida. Két zsinagógát, a brit konzulátust és egy brit bankot robbantottak fel. Akkor 63-an haltak meg.

(ATV-Világkép)

Comments are closed.