Forrás: Klubrádió

Grúziából figyelmeztette Iránt az amerikai külügyminiszter, aki második napja teszteli rakétákat a Perzsa-öbölben. Irán ismételt, éjszakai rakétatesztje, amely azt hivatott bizonyítni, hogy eléri Izraelt, komoly aggodalommal tölti el az amerikai kormányzatot.

Korábban az iráni légvédelem főparancsnoka az ennek kapcsán adott interjúban egyenesen úgy fogalmazott, hogy ujjunkat a ravaszon tartjuk, rakétáink pedig készen állnak a kilövésre. Condoleezza Rice erre közölte: az Egyesült Államok nagyon komolyan veszi azt a kötelezettségét, hogy szövetségeseit megvédje – erről senkinek ne legyenek kétségei.

Most pedig már mi is elmondhatjuk, hogy van jövője a rakétavédelmi rendszerünknek, tehát Irán nem fenyegethet, nem ijesztgethet, mert van rá válaszunk – fogalamazott.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter tegnap a Pentagonban újságíróknak azonban elmondta, azzal, hogy Izrael katonai gyakorlatot hajtott végre pár nappal ezezlőtt és most Irán teszteli rakétáit, nem jelenti azt, hogy közelebb vagyunk a katonai konfrontációhoz, mert Izrael tisztában van, Irán pedig tudja milyen következményei lennének egy esetleges katonai bavatkozásnak. A Bush-kormányzat korábban nem egyszer nyilvánvalóvá tette, az Irán elleni katonai akció a legutolsó lehetőség, a problémát diplomáciai úton kell rendezni, nemzetközi összefogással és szankciók szigorításával.

(Klubrádió/Csernyánszk Judit, Washington)

Comments are closed.